Ερχεται νέο τσουνάμι ανατιμήσεων - Στα ύψη τα καύσιμα, υπηρεσίες και βασικά τρόφιμα
Ο πληθωρισμός τον Ιούνιο έσπασε και το φράγμα» του 12%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993. Το νέο ρεκόρ οφείλεται κυρίως στις τεράστιες αυξήσεις που καταγράφηκαν στο φυσικό αέριο (117,7%) και στο ηλεκτρικό ρεύμα (70%) σε σύγκριση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα, καταδεικνύοντας ότι η ενεργειακή κρίση αποτελεί την κύρια «πηγή» τροφοδότησης του πληθωρισμού, κάτι που δεν ισχύει μόνον στην Ελλάδα αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό «κανόνα» πλέον.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Ελληνιστική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο ανήλθε σε 12,1%, από το 11,3% τον Μάιο, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και ουδείς μπορεί να προδικάσει που θα σταματήσει. Αυτή τη φορά η απόκλιση ανάμεσα στα προκαταρτικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό-12% έδωσε για τον Ιούνιο- ήταν ελάχιστη, σε σχέση με ότι συνέβαινε τους προηγούμενες μήνες.
Βεβαίως, αυτό λίγη σημασία έχει, διότι το μείζον ζήτημα είναι το νέο τσουνάμι ανατιμήσεων με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις. Τη μερίδα του λέοντος στις ετήσιες αυξήσεις έχει η ενέργεια, με την τιμή του φυσικού αερίου να φτάνει στο +117,7% και του ηλεκτρικού ρεύματος στο 70% Σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι τιμές των καυσίμων (+45,6) με το πετρέλαιο θέρμανσης να ξεπερνάει το +65% .
Αύξηση στις υπηρεσίες και στη στέγαση
Εντυπωσιακή άνοδος για τις μεταφορές με αεροπλάνο (+48,5%), ενώ αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση κατά 31,5% στη Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας,
Σταθερά ψηλά και τα τρόφιμα, με τα έλαια να είναι ακριβότερα κατά 24,9%, 15,9% το ψωμί, και 15% τα κρέατα, και 11,3% τα λαχανικά.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ είχαμε τις ακόλουθες αυξήσεις:
Ψωμί και δημητριακά 15,9
Κρέατα (γενικά) 14,9
Ψάρια (γενικά) 4,5
Γαλακτοκομικά και αυγά 15,5
Έλαια και λίπη 24,9
Φρούτα νωπά 9,3
Λαχανικά (γενικά) 11,3
Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 4,4
Λοιπά τρόφιμα 7,6
Καφές-κακάο-τσάι 8,6
Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 5,6
Αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) 1,9
Ένδυση και υπόδηση 4,6
Ενοίκια κατοικιών 0,9
Είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας 3,8
Ηλεκτρισμός 70,4
Φυσικό αέριο 117,7
Πετρέλαιο θέρμανσης 65,1
Στέρεα καύσιμα 8,2
Έπιπλα και διακοσμητικά είδη 5,7
Οικιακές συσκευές και επισκευές 2,7
Υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 9,4
Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 8,6
Οικιακές υπηρεσίες 4,8
Ιατρικά προϊόντα 2,7
Καύσιμα και λιπαντικά 45,6
Μεταφορά επιβατών με ταξί 32,9
Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο 48,5
Μεταφορά επιβατών με πλοίο 20,4
Συνοδευτικό υλικό - Ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ
Νέες ανατιμήσεις από τις αυξήσεις των τιμολογίων από τις βιομηχανίες
Προοίμιο νέων ανατιμήσεων σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων στη λιανική αγορά, αποτελούν οι αυξήσεις τιμολογίων από τις βιομηχανίες, όπως αυτές αποτυπώνονται στον Γενικό δείκτη τιμών παραγώγου στη βιομηχανία, για τον μήνα Μάιο. Αποτελεί μια άλλη μια απόδειξη-επιβεβαίωση ότι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, των σοβαρών προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και της ραγδαίας ανόδου του κόστους πρώτων υλών, οι βιομηχανίες προχωρούν σε αυξήσεις τιμολογίων, οι οποίες προφανώς και μετακυλούνται κατόπιν στους καταναλωτές.
Ο εν λόγω δείκτης παρουσίασε ετήσια αύξηση 43% σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα, παραμένοντας σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς τον Απρίλιο η ετήσια αύξηση ήταν της τάξεως του 48%. Την πρωτοκαθεδρία στις αυξήσεις των τιμολογίων έχουν, όπως και τους προηγούμενους μήνες, τα καύσιμα, ενώ σε πολύ υψηλά ανοδικά κινούνται τα μέταλλα, που επιβαρύνουν το κόστος των οικοδομικών εργασιών. Επίσης στα ύψη βρίσκονται οι τιμές χαρτικών, χημικών, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών και φυσικά των τροφίμων, που απασχολούν δεόντως τους καταναλωτές.