Η 22 Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γης, είναι μια ημέρα που έχει αφιερωθεί στην προστασία του πλανήτη μας και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος. Πώς φθάσαμε όμως σε αυτή;
Στις 22 Απριλίου 1970, περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί ενώθηκαν για να πουν εμφατικά στην κυβέρνησή τους ότι είχε έρθει η ώρα να δώσουν προτεραιότητα στο περιβάλλον. Αυτή η μέρα ήταν το αποκορύφωμα πολύχρονης προσπάθειας και παθιασμένης δουλειάς από τον γερουσιαστή του Ουισκόνσιν Gaylord Nelson και τον μεταπτυχιακό φοιτητή Denis Hayes, στον οποίο ο Nelson είχε στραφεί για βοήθεια για να συμβεί αυτό. Και οι δύο εμπνεύστηκαν να δράσουν αφού έγιναν μάρτυρες μιας τεράστιας πετρελαιοκηλίδας στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια. Επέλεξαν την 22η Απριλίου, καθώς βρισκόταν μεταξύ των ανοιξιάτικων διακοπών και των τελικών μετά τις εξετάσεις, δίνοντάς τους την καλύτερη ευκαιρία να δουν τους μαθητές να υποστηρίζουν τις προσπάθειές. Η ιδέα αυτή του 1970 σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σταδιακά εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη.
Μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. «Πήραμε ένα ρίσκο, αλλά δούλεψε», δήλωσε ο Νέλσον, ο οποίος τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης έχει συμβάλει στην αλλαγή ή ενίσχυση διαφόρων νομοθεσιών παγκοσμίως σχετικά με το περιβάλλον. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:
Η σύμβαση των “Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή” (UNFCCC) υπογράφηκε και τέθηκε σε ισχύ στις 22 Απριλίου 1992, την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Η συμφωνία αυτή επικεντρώνεται στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Η Ημέρα της Γης από το 1970 μέχρι σήμερα, οδήγησε στην ψήφιση περιβαλλοντικών νόμων ορόσημων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Νόμων για την Καθαρά Ατμόσφαιρα, το Καθαρό Νερό και τα Απειλούμενα Είδη και την ίδρυση της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).
Πολλές χώρες υιοθέτησαν σύντομα παρόμοιους νόμους και το 2016, τα Ηνωμένα Έθνη επέλεξαν την Ημέρα της Γης ως ημέρα για την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εισαγάγει πολλές νομοθεσίες που αναφέρονται στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως η οδηγία για την ανακύκλωση των αποβλήτων το 1991 και η οδηγία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2003.
Το θέμα της Ημέρας της Γης 2024 είναι «Πλανήτης εναντίον Πλαστικών», με την απαίτηση να μειώσουμε την παραγωγή πλαστικών κατά 60% έως το 2040. Αν επιλέξουμε να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτόν τον στόχο, θα μπορούσαμε να τον κάνουμε πραγματικότητα, επειδή το ήμισυ ΟΛΟΥ του πλαστικού που παράγεται ετησίως είναι πλαστικό μιας χρήσης. Το χρησιμοποιούμε μία φορά και το πετάμε έτσι ώστε να δημιουργεί πλαστικά νεκροταφεία στις χωματερές και στους ωκεανούς μας.