Σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, τα κενά εκτιμάται ότι φτάνουν τα 10.000
Τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση παραμένουν, παρά τις προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως αναφέρει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Σπύρος Μαρίνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σημείωσε ότι τα κενά στα σχολεία φτάνουν τις 18.000 θέσεις. Από αυτές, περίπου 10.000 αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, δηλαδή τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.
Ο κ. Μαρίνης διευκρίνισε ότι οι ελλείψεις αφορούν όλες τις ειδικότητες, καθώς και την παράλληλη στήριξη. Ενδεικτικά, ανέφερε πως στη Γ' Αθήνας υπάρχουν περίπου 700 κενές θέσεις, στον νομό Αχαΐας 224, στον νομό Κορινθίας 169 και στην Εύβοια 152. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι σχεδόν το 50% των ολοήμερων σχολείων δεν λειτουργεί.
«Ακούμε πολλά υποσχόμενα λόγια, που όμως προσπαθούν να καλύψουν τα τεράστια και εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.
Εκτός από τα ζητήματα στελέχωσης, ο κ. Μαρίνης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της συγχώνευσης τμημάτων σε πανελλαδικό επίπεδο, με περισσότερα από 1.000 τμήματα να έχουν κλείσει. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό σημαίνει και μετακίνηση μαθητών σε άλλα σχολεία.
Επιπλέον, επισήμανε την αύξηση των ακατάλληλων χώρων διδασκαλίας, καθώς και τη χρήση κοντέινερ για μαθήματα, εκφράζοντας την άποψη ότι τα 250 εκατομμύρια ευρώ που έχουν ανακοινωθεί για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο.
Όλα αυτά τα ζητήματα, μαζί με τις διεκδικήσεις του κλάδου, θα συζητηθούν στην επικείμενη συνάντηση της ΔΟΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στις 18 Σεπτεμβρίου 2024.