Ο Δημήτρης Κωβαίος που μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια, νέος πρύτανης στο ΑΠΘ Κύριο

Ο Δημήτρης Κωβαίος που μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια, νέος πρύτανης στο ΑΠΘ

 

Ο έως τώρα αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Δημήτρης Κωβαίος είναι ο νέος πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το διάστημα έως και τις 31 Αυγούστου 2023.

 

Ο κ. Κωβαίος εξελέγη πριν από λίγο στο αξίωμα του πρύτανη έπειτα από ψηφοφορία η οποία έγινε στη Σύγκλητο, μετά την παραίτηση του έως πρότινος πρύτανη Νίκου Παπαϊωάννου.

 

Υποψηφιότητα για το ίδιο αξίωμα έθεσε και ο αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ανδρέας Γιαννακουδάκης. Η εκλογή του κ. Κωβαίου ήταν κατά πλειοψηφία και σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε 32 ψήφους έναντι 18 του κ. Γιαννακουδάκη.

Ο νεοεκλεγείς πρύτανης Δ. Κωβαίος σε δήλωσή του  ανέφερε ότι “είναι μεγάλη χαρά αλλά είναι και μεγάλη τιμή για μένα η ανάδειξή μου στο αξίωμα του πρύτανη του ΑΠΘ. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να τιμήσω το πανεπιστήμιο, την πόλη μου, τη χώρα μου.

Με τους αντιπρυτάνεις με τους οποίους έχουμε άριστη συνεργασία θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που καταβάλλουμε τα τελευταία χρόνια γιατί χωρίς την κοινή προσπάθεια όλων μας δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Θέλω να επίσης να πω ότι τιμούμε και τον έως σήμερα πρύτανη, τον κ. Παπαϊωάννου με τον οποίο, παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες και αντιθέσεις μας, προσπαθήσαμε από κοινού για το καλό του πανεπιστημίου μας”.

 

Η θητεία του νέου πρύτανη θα διαρκέσει ως το τέλος της τρέχουσας ακαδημαϊκής περιόδου. Στη συνέχεια τα ηνία του ΑΠΘ θα αναλάβει το Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος. Οι διαδικασίες για την εκλογή του Συμβουλίου ξεκινούν στις 24 του Μαΐου, αρχικά με την ανάδειξη των έξι εσωτερικών μελών τα οποία στη συνέχεια θα εκλέξουν τα πέντε εξωτερικά μέλη, και όλοι μαζί το νέο πρύτανη.

 

Βεβαίως στην περίπτωση που η διαδικασία αυτή κηρυχθεί άγονη, όπως συνέβη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η θητεία του κ. Κωβαίου πιθανότατα θα παραταθεί και πέραν της 31ης Αυγούστου και για όσο χρόνο απαιτηθεί έως την εκλογή του Συμβουλίου Διοίκησης.


Το βιογραφικό του Δ. Κωβαίου

 

Ο Δημήτριος Κωβαίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο. Είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) (1980) και κάτοχος δύο διδακτορικών διπλωμάτων, ενός από τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ (1990), στην Εντομολογία και ενός από το Department of Pure and Applied Ecology, University of Amsterdam (1995), στη Βιολογία. Έχει υπηρετήσει στο ΑΠΘ σε όλες τις βαθμίδες (Λέκτορας, Επίκουρος, Αναπληρωτής και από το 2001 είναι καθηγητής).

 

Εργάζεται ερευνητικά σε αντικείμενα σχετικά με τη Γεωργική Ζωολογία και Εντομολογία. Διδάσκει για περισσότερα από 25 χρόνια, 4 προπτυχιακά και 2 μεταπτυχιακά μαθήματα σε περισσότερους από 500 φοιτητές κάθε έτος, στο Τμήμα Γεωπονίας, του ΑΠΘ. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής για πέντε ακαδημαϊκά έτη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και για ένα ακαδημαϊκό έτος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει επιβλέψει περισσότερες από 100 πτυχιακές ερευνητικές διατριβές, 16 μεταπτυχιακές διατριβές και 4 διδακτορικές διατριβές.

 

Έχει μέχρι σήμερα (2019) δημοσιεύσει 161 επιστημονικές εργασίες (τίτλοι εργασιών), σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, εκ των οποίων 55 σε διεθνή περιοδικά του SCI, 8 διδακτικά βοηθήματα (4 βιβλία και 4 βοηθήματα) και 2 διδακτορικές διατριβές. Υπάρχουν σύμφωνα με το Google-Scholar περισσότερες από 1100 ετεροαναφορές (h index= 18, i-10 index 33) και σύμφωνα με το Scopus περισσότερες από 700 ετεροαναφορές (h index=15) στο συγγραφικό του έργο.

 

Έχει υπάρξει κριτής περισσότερων από 70 επιστημονικών εργασιών που υποβλήθηκαν για δημοσίευση σε πολλά διεθνή καθώς και ελληνικά περιοδικά, καθώς και ερευνητικών προγραμμάτων που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 30 διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια. Έχει κληθεί να οργανώσει επιστημονικά συμπόσια, στο πλαίσιο τριών μεγάλων διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Έχει επιστημονικές συνεργασίες με ερευνητές από Πανεπιστήμια του εξωτερικού (University of Amsterdam, Kobe University, Japan, RUDN Moscov University). Έχει υπάρξει επιστημονικώς υπεύθυνος σε 75 ερευνητικά προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από διαφορετικούς φορείς.

 

Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Ζωολογίας και Παρασιτολογίας, του ΑΠΘ. Διετέλεσε μεταξύ άλλων, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας (2011-2013), Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ (2013-2019), Αν. Πρόεδρος του ΔΣ της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης (2013-2019), Διευθυντής του Τομέα Φυτοπροστασίας, της Γεωπονικής Σχολής (2005-2007 και 2008-2010), Τακτικό μέλος της Συγκλήτου, του ΑΠΘ (2013-2019), Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ολοκληρωμένης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, του ΑΠΘ (2011-2014), Πρόεδρος της Μεταπτυχιακής Ειδίκευσης «Επιστημών Φυτοπροστασίας» (2003-2006) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου, του ΕΛΓΟ Δήμητρα (2013-2017).

 

Έχει συμμετάσχει σε δράσεις που απευθύνονται στην ελληνική κοινωνία, μεταξύ των οποίων στη δημιουργία σε συνεργασία με τις Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ και το Αγρόκτημα, 600 κήπων στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ. Είχε την κύρια ευθύνη μαζί με άλλους Έλληνες και Ρώσους καθηγητές, της οργάνωσης του πρώτου ιστορικά στην Ελλάδα, κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος με τη Ρωσία, με αντικείμενο «Organic farming” που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 και το παρακολουθούν 20 φοιτητές.

 

Είναι παντρεμένος με τη Γεωπόνο-Διοικητική υπάλληλο Ελένη Κοιλιαράκη και έχει τρία παιδιά που όλα σπούδασαν στο ΑΠΘ, τον Στέφανο, τη Γλυκερία και την Τάνια.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας