Erasmus+ με τίτλο «International ICT Competitions for Increasing the Quality of Secondary Education» και αφορά την καλλιέργεια και την ανάπτυξη δεξιοτήτων ψηφιακού γραμματισμού σε εφαρμογές γραφείου Η/Υ.
Εκτός από το ΓΕΛ Μελίκης και το σχολείο της Πολωνίας στην συνάντηση συμμετείχαν και σχολεία από Κροατία, Τσεχία, Ισπανία και Πορτογαλία.
Η αποστολή του ΓΕΛ Μελίκης, αποτελούμενη από τον Διευθυντή κ. Κουφόπουλο Στέφανο, την εκπαιδευτικό κα Θεοδωρίδου Ελένη και τις μαθήτριες της Β΄ Λυκείου Αλεξίου Μαρία, Κυριακίδου Σοφία, Παυλοπούλου Ελένη συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες και επισκέψεις που όριζε το πρόγραμμα.
Η θερμή υποδοχή από καθηγητές και μαθητές του Πολωνικού σχολείου, μετέτρεψε το περιβάλλον σε οικείο και το πρόγραμμα κύλησε ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όσον αφορά το κλίμα ήταν αρκετά ψυχρό (θερμοκρασίες έως και -12 οC), αλλά με την καλή διάθεση και τον ενθουσιασμό ξεπεράσαμε τις όποιες δυσκολίες.
Γευτήκαμε την γαστρονομία της Πολωνίας σε μέγιστο βαθμό και μείναμε ενθουσιασμένοι.
Στο σχολείο που επισκεφτήκαμε, ένα επαγγελματικό Λύκειο με εργαστήρια και ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες πρακτικής άσκησης, φοιτούν πάνω από 1.500 μαθητές και διδάσκουν 120 καθηγητές.
Οι επισκέψεις μας, εκτός του σχολείου, πραγματοποιήθηκαν στο φράγμα της Νιέτζικα και συγκεκριμένα στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, στις θερμές πηγές, όπου απολαύσαμε ένα ξεκούραστο και «αχνιστό» μπάνιο καθώς και στα εντυπωσιακά ορυχεία αλάτων.
Επιπρόσθετα, μία από τις πιο εντυπωσιακές επισκέψεις μας ήταν στην πόλη της Κρακοβίας και τα αξιοθέατά της. Μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας και πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και τουριστικό κέντρο της χώρας. Η υπόγεια αγορά, τα παλάτια, οι εκκλησίες, το πανεπιστήμιο, τα αγάλματα που επισκεφτήκαμε αποκάλυπταν τον πλούτο χρωμάτων, αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, έργων ζωγραφικής και γλυπτών της χώρας.
Με την συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε το ΓΕΛ Μελίκης και το οποίο υλοποιήθηκε στην διάρκεια των τριών τελευταίων χρόνων.
Στόχος του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών διαφορετικής καταγωγής και κουλτούρας, η εφαρμογή καλών πρακτικών στην διδασκαλία, η γνωριμία με τον πολιτισμό και τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, η άρση προκαταλήψεων που σχετίζονται με την καταγωγή, τη θρησκεία και την γλώσσα, η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και η διαμόρφωση μιας κοινής Ευρωπαϊκής συνείδησης, για μια Ευρώπη ενωμένη στην βάση της αμοιβαιότητας και σημείο αναφοράς την αλληλεγγύη και την αλληλοκατανόηση.
Επιπλέον, μέσα από το πρόγραμμα αυτό αναπτύχθηκαν σε προσωπικό και σχολικό επίπεδο φιλικές σχέσεις που θα οδηγήσουν σίγουρα σε νέες συνεργασίες στο μέλλον…. …Το ταξίδι συνεχίζεται…!!