Ο στόχος του προγράμματος μας «International ICT Competitions for Increasing the Quality of Secondary Education» είναι η καλλιέργεια και η ανάπτυξη δεξιοτήτων ψηφιακού γραμματισμού, μέσω της διεξαγωγής μαθητικών διαγωνισμών σε εφαρμογές γραφείου Η/Υ.
Στη συνάντηση αυτή εκτός από το σχολείο μας και το σχολείο της Κροατίας, συμμετείχαν τα εταιρικά σχολεία από την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Τσεχία.
Η αποστολή του ΓΕΛ Μελίκης αποτελούμενη από το Διευθυντή κ. Κουφόπουλο Στέφανο, τους εκπαιδευτικούς Μαρρά Σωτήριο, Θεοδωρίδου Ελένη, Σιριστατίδου Παρθένα και τέσσερις μαθητές, συμμετείχε στις προγραμματισμένες δράσεις και κατέλαβε την 4η θέση στην συνολική βαθμολογία.
Η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στις αποστολές, στο χώρο του σχολείο τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου από τον Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς ήταν θερμότατη και οι καθηγητές και μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης του Split και της ευρύτερης περιοχής.
Η πόλη συνδυάζει την εκπληκτική, ρωμαϊκή καλλιτεχνική κληρονομιά της, με μια μοναδική, κοσμοπολίτικη αίσθηση κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της. Αποτελεί έναν από τους πιο μαγευτικούς προορισμούς της Μεσογείου, με εκπληκτική φύση, πλούσια ιστορική κληρονομιά, ευρωπαϊκή κουλτούρα και μεσαιωνική αρχοντιά.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που βρίσκεται στην κυριολεξία μέσα στα ερείπια του παλατιού του Διοκλητιανού που κατασκευάστηκε στα τέλη του 3ου αιώνα, στο Trogir, ένα πανέμορφο και γραφικό ιστορικό λιμάνι 16 χλμ. από Split, που ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους τον 3ο αιώνα π.Χ. και στο Εθνικό Πάρκο Krka, όπου εκτός από τη φυσική ομορφιά, υπάρχει και η πρώτη Ευρωπαϊκή υδροηλεκτρική εγκατάσταση σε σχέδια του Nikola Tesla.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών διαφορετικής καταγωγής και κουλτούρας, η γνωριμία με την χώρα υποδοχής και τα Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα, η εφαρμογή καλών πρακτικών στην διδασκαλία, η εξοικείωση και η επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών με την αγγλική γλώσσα και κυρίως η κατάρριψη στερεοτύπων που σχετίζονται με την καταγωγή, τη θρησκεία, το έθνος, τη γλώσσα, η ανάπτυξη αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς και η διαμόρφωση μιας κοινής Ευρωπαϊκής προοπτικής και συνείδησης, που θα δίνει τη δυνατότητα στου λαούς της Ευρώπης να προσδιορίσουν το δικό τους σημείο αναφοράς σε μια Ευρώπη ενωμένη, στην βάση της αμοιβαιότητας, της αλληλεγγύης και της αλληλοκατανόησης.
Η επόμενη αποστολή του ΓΕΛ Μελίκης θα είναι τον προσεχή Μάρτιο, στην Πολωνία, για την ολοκλήρωση το Ευρωπαϊκού σχεδίου που υλοποιείται και την εμπέδωση των στενών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των σχολείων.