«Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» από το 1ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας Κύριο

«Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» από το 1ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας

«Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης»


Τη Δευτέρα21 Μαρτίου 2022 είχαμε την  εαρινή ισημερία που σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.


Ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα που πραγματοποιήθηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν η μέτρηση της περιφέρειας της Γης από τον Ερατοσθένη τον 3 π.Χ. αιώνα.

Η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης» δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από σχολεία όλης της Ελλάδας να υπολογίσουν την περιφέρεια της Γης επαναλαμβάνοντας το διάσημο πείραμα του Ερατοσθένη.


Το 1ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωσης Υπεύθυνων Ε.Κ.Φ.Ε. (ΠΑΝΕΚΦΕ) και με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επανέλαβαν Το Πείραμα του Ερατοσθένη.


Έλαβαν μέρος 6 ομάδες και οι παρατηρήσεις - μετρήσεις της κάθε ομάδας πραγματοποιήθηκαν στην αυλή του σχολείου μας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Αστεροσκοπείου Αθηνών και με βάση τα φύλλα εργασίας που διαμόρφωσαν οι υπεύθυνοι καθηγητές του Γυμνασίου.

Η ομάδα με συμμετέχοντες τους:
Καραβιώτη Σωτήρη, Κάτανα Γεωργία, Καρκαμάνη Γεωργία και Κουιμτζίδου Άννα μαθητές του Β΄ τάξης υπολόγισαν την ακτίνα της γης 6.289,18 km με απόκλιση 0,866% από την πραγματική τιμή (6.371km) ενώ
η ομάδα με συμμετέχοντες τους:
 Κόρτσα Ένιο, Κουματζιά Βασιλική, Κωστογλίδη Ελένη και Μαργαριτίδη Κωνσταντίνο της Α΄τάξης υπολόγισαν την ακτίνα της γης 6.315,816km με απόκλιση 0,87%.

Οι  ομάδεςμε υπολογισμούς λίγο μεγαλύτερης απόκλισης είχαν συμμετέχοντες τους:

-    Χαντζοπούλου Δέσποινα,Ρεσηνιώτη Χρύσα καιΝτρέκα Γκαμπριέλα της Γ΄ τάξης

-    Αδαμοπούλου Λεμονιά, Καλφούντζος Χαράλαμπος και Καρυώτη Κατερίνατης Γ΄ τάξης

-    Παπαδοπούλου Φρόσω, Παρισοπούλου Γενοβέφα, Τσέλα Ιωάννα και Μπάκα Κυριακή της Β΄ τάξης

-    Μουταφίδης Μιχάλης,Μπαμπαλή Βικτώρια και Μιχαλόπουλος Γεώργιος της Α΄ τάξης

 

Για την ιστορία ο Ερατοσθένης (αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος) πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) ο ήλιος κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Την ίδια στιγμή στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου οι ακτίνες του ηλίου σχηματίζουν μια γωνία 7,2ο με την κατακόρυφο του τόπου. Στη συνέχεια μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας - Συήνης και υπολόγισε, όπως φαίνεται στο σχήμα που ακολουθεί, με αξιοζήλευτη ακρίβεια την περιφέρεια της γης.

Οι Υπεύθυνες Καθηγήτριες

Κατσίκα Παναγιώτα ΠΕ04.01

Παλιουδάκη Ολυμπία ΠΕ04.05

Πουρτσίδου Ευδοκία ΠΕ04.04

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας