Παιδείας, Γιάννης Παντής.
Ο κ. Παντής συναντήθηκε χθες με τα μέλη της Ένωσης Γονέων του Κηδεμόνων του Δήμου Ωραιοκάστρου, προκειμένου να ενημερώσει για την ένταξη των παιδιών προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Για τον ίδιο λόγο κ. Παντής θα συναντηθεί το μεσημέρι στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με δημάρχους της ευρύτερης περιοχής.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εμβολιασμού των παιδιών διευκρίνισε: «Η επίσημη διαβεβαίωση, κάτι το οποίο οφείλουμε θεσμικά, θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας και από το υπουργείο Υγείας».
Ο κ. Παντής γνωστοποίησε ότι χθες ξεκίνησε η επιλογή των σχολείων, όπου θα λειτουργήσουν οι τάξεις με παιδιά προσφύγων, καθώς, όπως εξήγησε «η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με βάση την οποία θα διαμορφωθεί όλο το πρόγραμμα και η επιλογή των σχολείων, δημοσιεύθηκε μόλις τη Δευτέρα».
«Έπρεπε να γίνουν κάποιες συνεννοήσεις σε θέματα εκπαιδευτικά με τις υπηρεσίες, έτσι ώστε να έχουμε μία ΚΥΑ, που θα κάλυπτε όλες μας τις ανάγκες» είπε και εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπήρξε κενό πληροφόρησης, καθώς εάν δεν είχε δημοσιευθεί η ΚΥΑ, η οποία μέχρι τελευταία στιγμή διαμορφωνόταν με βάση τα εκπαιδευτικά, οικονομικά και άλλα ζητήματα, που έπρεπε να λυθούν, δεν είχαμε το δικαίωμα να μιλήσουμε για τέτοια θέματα».
«Δεν έχει νόημα να συζητάμε γενικώς και αορίστως, διότι θα δημιουργούσαμε περισσότερα προβλήματα, εάν αλλάζαμε τελευταία στιγμή κάποια πράγματα και έτσι θα εθεωρείτο ότι το υπουργείο Παιδείας εμπαίζει τον κόσμο ή δημιουργεί θέματα εκεί που δεν πρέπει» σημείωσε και κάλεσε: «Να μας έχει λίγη εμπιστοσύνη ο κόσμος, γιατί δουλεύουμε πολύ μεθοδικά και με επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς όρους».
Αναφορικά με τις λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος ο γγ του υπουργείου Παιδείας διαβεβαίωσε: «Έχουμε φροντίσει και για την καθαριότητα και για τη φύλαξη και για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων τις απογευματινές ώρες, που θα γίνονται τα μαθήματα στα παιδιά των προσφύγων, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση στο σχολικό συγκρότημα, έχουμε μεριμνήσει και για το διδακτικό υλικό, το οποίο θα πάει εκεί».
Σχετικά με το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος ο κ. Παντής επισήμανε: «Έχουμε μία τεράστια εμπειρία σαν υπουργείο Παιδείας σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης τα τελευταία 20 χρόνια». Το πρόγραμμα «έχει διαμορφωθεί με τη συνδρομή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής». Σημείωσε δε: «Επειδή δεν γνωρίζουμε πόσα από τα παιδιά αυτά θα μείνουν τελικά στην Ελλάδα και πόσα θα φύγουν, γιατί υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες μεταφοράς, το πρόγραμμα αυτό έχει μία ευελιξία και έτσι προβλέπει και μαθήματα ελληνικής γλώσσας, αλλά και μαθήματα μίας ξένης γλώσσας, η οποία θα είναι επιλογή τους, με βάση τις δυνατότητες ή τις πιθανότητες μεταφοράς σε άλλη χώρα. Μπορεί να είναι δηλαδή και τα Γερμανικά και τα Αγγλικά και τα Γαλλικά και τα Ιταλικά ή όποια άλλη γλώσσα».
«Χρειαζόμαστε τους εξειδικευμένους δασκάλους εκπαιδευτικούς να διδάξουν την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα και εκεί θα κάνουμε εξειδικευμένη πρόσκληση μέσα στην εβδομάδα» γνωστοποίησε, ενώ για τους γενικούς εκπαιδευτικούς που θα στελεχώσουν τις τάξεις είπε:
«Θα τους πάρουμε από τον κατάλογο που έχουμε των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, είτε είναι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, είτε εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με καλλιτεχνικά κ.λπ.».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
iefimerida.gr