Φοροελέγχους μέσω facebook και instagram θα κάνει η ΑΑΔΕ, καθώς δημιουργεί ειδικό ελεγκτικό τμήμα με στόχο τον εντοπισμό επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τα social media και κάνουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή
Τη δύναμη των social media και μία σειρά από σύγχρονα εργαλεία αξιοποιεί η ΑΑΔΕ στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Οι ελεγκτικές αρχές κάνουν ελέγχους μέσω του facebook και άλλων εφαρμογών του διαδικτύου για να εντοπίζουν ύποπτες συναλλαγές και παράνομο εμπόριο και για να συλλέξουν πληροφορίες για πρόσωπα που δείχνουν ότι διάγουν πολυτελή διαβίωση που δεν συνάδει από το εισόδημα που δηλώνουν στις φορολογικές δηλώσεις τους.
Παράλληλα,η ΑΑΔΕ θα θέσει σε εφαρμογή εντός του έτους και μια σειρά από άλλα εργαλεία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από την αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά και την διεύρυνση των φορολογικής βάσης.
Σε αυτά περιλαμβάνονται η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δέχεται καταγγελίες για φοροδιαφυγή,το ψηφιακό δελτίο αποστολής, η διασύνδεση ταμειακών με τα POS και την εφορία, αλλά και το σύστημα eispraxis.
Ελεγχοι μέσω των social media
Φοροελέγχους μέσω facebook και instagram θα κάνει η ΑΑΔΕ, καθώς δημιουργεί ειδικό ελεγκτικό τμήμα με στόχο τον εντοπισμό επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τα social media και κάνουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Οι ελεγκτές προτίθενται να κάνουν τους ελεγχόμενους… φύλλο και φτερό, ενώ ο έλεγχος θα φθάνει μέχρι τον αριθμό των μελών και φίλων του ελεγχόμενου.
POS-MyDATA
Το σημαντικότερο ίσως εργαλείο που έχει μπει στην καθημερινότητα επιχειρήσεων και επαγγελματιών είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία. Το myDATA όπως είναι ευρύτατα γνωστό, καταργεί στην πράξη και σταδιακά την χειρόγραφη έκδοση παραστατικών και την αντικαθιστά με την ηλεκτρονική.
Συνολικά 400.000 φορολογικοί μηχανισμοί θα συνδεθούν με τα POS για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι τον Ιούλιο του 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, ταμειακές μηχανές και POS ουσιαστικά ενοποιούνται με πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Με το νέο σύστημα, οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή, για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει απευθείας από την ταμειακή μηχανή.
Σημειώνεται ότι ορισμένες επιχειρήσεις ήδη έχουν υιοθετήσει τέτοια συστήματα και αυτόματα εκδίδεται η απόδειξη με την πληρωμή με κάρτα.
Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής
Μέσα στο 2023 θα ενεργοποιηθεί το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της διακίνησης αγαθών, ή αλλιώς Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής το οποίοι περιλαμβάνεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που καθορίζει τις βασικές αρχές, το πλαίσιο και τις κατευθύνσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
Το έργο έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός συνεκτικού ελεγκτικού πλαισίου για τις διακινήσεις φορτίων στην Ελλάδα σε σχέση με τον τύπο και την πληροφορία των συνοδευτικών παραστατικών, τις διαδικασίες διαχείρισης των εγγράφων μεταφοράς, το σύστημα παρακολούθηση των διακινήσεων.
Η ενεργοποίησή του θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φοροαποφυγής στις διακινήσεις των φορτίων, στον περιορισμό των πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού και στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων όσον αφορά το εμπορευματικό έργο.
Το έργο θα εξετάσει την ένταξη της νέας δηλωτικής υποχρέωσης των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, myDATA – ηλεκτρονικά βιβλία, για την υποβολή φορολογικών παραστατικών.
Πλατφόρμα για καταγγελίες
Μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής λαθρεμπορίου, παράνομου πλουτισμού, «μαύρου» χρήματος ετοιμάζει η ΑΑΔΕ. Η πλατφόρμα θα συγκεντρώνει όλες τις καταγγελίες των πολιτών -επώνυμες και ανώνυμες.
Ειδικότερα, όσοι πολίτες θέλουν να καταγγέλλουν κάποια παράβαση θα εισέρχονται στην πλατφόρμα, η οποία θα είναι ανοιχτή για όλους, δηλαδή για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή δεν θα απαιτούνται κωδικοί πρόσβασης στο Taxinet, θα συμπληρώνουν σε ειδική φόρμα τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης. Στη συνέχεια θα περιγράφουν αναλυτικά την καταγγελία και θα συμπληρώνουν τα στοιχεία του φυσικού ή νομικού προσώπου που καταγγέλουν.
Κάθε καταγγελία με τη χρήση ειδικών φίλτρων θα αξιολογείται και θα βαθμολογείται ανάλογα με τη σοβαρότητά της. Σε περίπτωση που κρίνεται σημαντική, αμέσως μετά παραδίδεται στους ελεγκτές οι οποίοι θα αναλάβουν να την ερευνήσουν εξονυχιστικά.
Οι καταγγελίες των φορολογούμενων θα ελέγχονται προκειμένου να τεθούν στο αρχείο αναφορές που έχουν να κάνουν με προσωπικές αντιδικίες, και ανταγωνισμούς οι οποίες δεν έχουν κανένα φορολογικό ενδιαφέρον για την ΑΑΔΕ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πολλές υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, απάτες στο ΦΠΑ, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παράνομου πλουτισμού έχουν έρθει στην επιφάνεια μετά από κάποια καταγγελία.
Σύστημα Eispraxis
H πλήρης ενεργοποίηση του συστήματος EISPRAXIS,το οποίο αποτελεί το υπερόπλο κατά της φοροδιαφυγής, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στα ελεγκτικά και εισπρακτικά κέντρα της ΑΑΔΕ, σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη, καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το MyAADE, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis ,καθώς και από τρίτους, όπως το Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ, ΕΡΓΑΝΗ, Χρηματιστήριο, και φυσικά τις τράπεζες.
Επιπλέον, θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Δηλαδή το EISPRAXIS:
Θα παρακολουθεί το «προφίλ» κάθε οφειλέτη,
Θα έχει καταγραμμένη την περιουσιακή του κατάσταση
Θα ανταλλάσσει στοιχεία με το Κτηματολόγιο το ΓΕΜΗ και τον ΕΦΚΑ.
Θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με κράτη – μέλη της Ε.Ε.
Θα παρακολουθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δημόσιους φορείς με έμφαση στη φορολογία.