«Η κοινωνική θητεία, να μην έχει εντός της, διαδικασίες που μπορούν να θεωρηθούν τιμωρητικές. Να διευκολύνονται, όσον αφορά τις αναβολές, άνθρωποι που ανοίγουν σπουδαία επιστημονική καριέρα στο εξωτερικό, να λύνονται διαχρονικά ζητήματα που αφορούν στην ανυποταξία και που τελικά στοιχίζουν, λόγω γραφειοκρατίας, και στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην κοινωνία. Η διαφάνεια και οι κανόνες ήδη συμβάλλουν να χτυπηθεί το ρουσφέτι και το βύσμα αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος», ανέφερε χαρακτηριστικά με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, ο κ. Βίτσας.
Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε επίσης τη σπουδαιότητα του να γνωρίζει ο στρατευμένος που θα υπηρετήσει πριν καταταχθεί και η υπηρεσία να λαμβάνει υπόψιν, τις ήδη αποκτηθείσες δεξιότητες αλλά και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, ατομικές και οικογενειακές, για την τοποθέτησή του.
«Κύριο βάρος, όμως, δίνουμε στην πολλαπλή αξιολόγηση της θητείας. Ήδη δεκάδες στρατευμένοι γιατροί, κάνουν το αγροτικό τους σε απομακρυσμένες περιοχές και ακριτικά νησιά και αμείβονται επιπλέον από το υπουργείο Υγείας. Ήδη δεκάδες νομικοί υπηρετούν τη θητεία τους σε νομικά γραφεία των Ενόπλων Δυνάμεων και εγγράφουν τον χρόνο στην άσκηση τους. Διερευνούμε τη δυνατότητα έγγραφης εμπειρίας και μοριοδότησης για τους μηχανικούς αλλά και άλλους επιστήμονες»,τονίζει.
Στις νέες πρωτοβουλίες εντάσσονται, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «και ρυθμίσεις που προωθούμε, για μείωση του ηλικιακού ορίου εξαγοράς του υπολοίπου των στρατιωτικών υποχρεώσεων από το 35 έτος που είναι σήμερα στο 33 έτος, εφόσον καταταγούν και προηγουμένως εκπληρώσουν ένοπλη στρατιωτική υποχρέωση 20 ημερών. Επίσης, προωθούμε χορήγηση αναβολής κατάταξης ενός έτους σε όσους αποκτούν την ελληνική Ιθαγένεια, καθώς και ειδικές ρυθμίσεις για τους ομογενείς».
ageliesergasias.gr