Έρχονται οι διαγωνισμοί για τα έργα φυσικού αερίου σε 18 πόλεις - Αφορά Αλεξάνδρεια και Βέροια Κύριο

Έρχονται οι διαγωνισμοί για τα έργα φυσικού αερίου σε 18 πόλεις - Αφορά Αλεξάνδρεια και Βέροια

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία δημοπράτησης των έργων που αφορούν στην κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 18 πόλεις στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας.

Όπως επισήμανε η διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ μιλώντας χθες στο συνέδριο «Power & Gas Supply Forum» που διοργάνωσε το Energypress, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την προμήθεια υλικών, καθώς και τη διοίκηση, επίβλεψη και επιθεώρηση των έργων. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τα έργα κατασκευής στις πρώτες 18 πόλεις. «Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των διαγωνισμών, έχει γίνει λεπτομερής δουλειά σε συνεργασία με τις διαχειριστικές αρχές των περιφερειών, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί διαβουλεύσεις με τους προμηθευτές των υλικών κατασκευής των δικτύων φυσικού αερίου», σημείωσε η κα Μωσσέ. Υπογράμμισε δε, ότι στις περισσότερες από αυτές τις πόλεις οι εργασίες για την κατασκευή των δικτύων διανομής φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 172 εκατ. ευρώ και αφορά κατασκευή και επέκταση δικτύων και συνδέσεων με οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές στις πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Αλεξάνδρεια, Βέρροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Άμφισσα, Θήβα, Καρπενήσι, Λαμία, Λειβαδιά και Χαλκίδα.

Παράλληλα, η κα Μωσσέ ανέφερε πως η ΔΕΔΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην α΄ φάση της περιφερειακής της διάρθρωσης μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και στη β΄ φάση μέχρι τις αρχές του 2020. Στο πλαίσιο αυτό, θα ανοίξουν υποκαταστήματα και σημεία εξυπηρέτησης κοινού σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας, ενώ θα υπάρξει στελέχωση με το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό.

«Στόχος μας είναι το φυσικό αέριο να φθάσει στον πολίτη με το μίνιμουμ κόστος. Μην ξεχνάμε ότι στην περιφέρεια, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, καταγράφονται υψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχειας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει καν υποδομή για θέρμανση πετρελαίου. Με τη χρηματοδότηση των έργων κατά σχεδόν 50% από πόρους του ΕΣΠΑ και κατά 50% από ίδια συμμετοχή, η οποία περιλαμβάνει χαμηλότοκο δανεισμό από την ΕΤΕπ, επιτυγχάνουμε τα τιμολόγιά μας να είναι τα φθηνότερα στην επικράτεια. Ταυτόχρονα, τα τέλη σύνδεσης θα είναι δωρεάν, ενώ θα υπάρξουν επιδοτήσεις για τις εσωτερικές εγκαταστάσεις», επισήμανε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΔΑ.

Καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας στην ελληνική περιφέρεια είναι η διατήρηση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου υπό δημόσιο έλεγχο. Αναφερόμενη στον επικείμενο μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ και τη δημιουργία της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία θα προκύψει από τη συγχώνευση της ΔΕΔΑ με την ΕΔΑ Αττικής, η κα Μωσσέ σημείωσε ότι οι δύο εταιρείες φέρνουν διαφορετικά, αλλά συμπληρωματικά στοιχεία στην ενιαία εταιρεία και προδιαγράφεται μια πολλαπλασιαστική δυναμική ανάπτυξης.

πηγή: energyin.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας