Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024 αποδόθηκε στο κοινό το ανάκτορο του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας μετά την πολύχρονη αναστήλωση στην οποία προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού.
Μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και τον πολιτισμό, το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’, ένα τοπόσημο δύναμης και ομορφιάς εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Είναι το ανάκτορο στο οποίο εστέφθη, ως βασιλεύς των Μακεδόνων, ο Μέγας Αλέξανδρος. Οικοδόμημα εντυπωσιακό τόσο σε μεγαλοπρέπεια όσο και σε έκταση, μνημείο μοναδικό, που σε συνδυασμό με το Μουσείο που εγκαινιάσαμε ένα χρόνο πριν, μαζί με τον πολιτιστικό πλούτο των Αιγών, δημιουργεί έναν ισχυρό πολιτιστικό πόλο για την πατρίδα μας και μείζονα αναπτυξιακό πόρο για τη Μακεδονία», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μενδώνη.
Την Ημαθία επισκέφθηκε, - στην πρώτη περιοδεία του για το 2024 στην περιφέρεια - την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να εγκαινιάσει το αναστηλωμένο και αποκατεστημένο ανάκτορο του Φίλιππου Β' στις Αιγές.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδεψαν στην επίσκεψή του στην Ημαθία, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κυβερνητικά στελέχη καθώς και οι Βουλευτές Ημαθίας της ΝΔ, κ. Βεσυρόπουλος, Μπαρτζώκας και Τσαβδαρίδης.
Παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης.
Στα εγκαίνια θα ήταν παρούσα και θα συνόδευε τον Πρωθυπουργό και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μανδώνη, ωστότο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, η κ. Μενδώνη διεγνώσθη με covid και δεν παρέστη.
Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από την Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων, κ. Αγγελική Κοτταρίδη.
Τα εγκαίνια του ανακτόρου πραγματοποιήθηκαν στις 13:00, ενώ νωρίτερα στις 11:00, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε μια σύντομη επίσκεψη στην κεντρική πλατεία της Μελίκης του δήμου Αλεξάνδρειας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες.
Τον κ. Μητσοτάκη καλωσόρισε ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης.
Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Ημαθίας, κ. Σταύρος Γιανναβαρτζής προλόγισε τον Πρωθυπουργό.
«Για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Μελίκη.
«Καθώς ξημερώνει το 2024 πιστεύω ότι, μετά από αρκετά δύσκολα χρόνια, για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερο φως, με περισσότερο ήλιο, όπως ηλιόλουστη είναι και η σημερινή μέρα. Σε μία Ελλάδα, η οποία θα αναπτύσσεται, η οποία θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Με έναν αγροτικό κόσμο, που παρά τις δυσκολίες που όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν, γνωρίζει πολύ καλά ότι απολαμβάνει τη στήριξης αυτής της κυβέρνησης και στα εύκολα και στα δύσκολα», είπε απευθυνόμενος στους κατοίκους της Μελίκης ο κ. Μητσοτάκης.
Τόνισε, επίσης, «ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει νυχθημερόν να αναμετριέται με τα πολλά προβλήματα. Γιατί τα προβλήματα δεν σταματούν ποτέ, δεν τα κρύψαμε ποτέ κάτω από το χαλί αλλά αποδείξαμε ότι με σκληρή δουλειά με μεθοδικότητα, με αποτελεσματικότητα όλα τα προβλήματα μπορούν τελικά να λυθούν».
Αναφερόμενος στα εγκαίνια του αναστηλωμένου ανακτόρου του Φιλίππου Β’, είπε πως «είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά μνημεία της πατρίδας μας» και πρόσθεσε: «Είναι μία κίνηση η οποία δεν έχει μόνο πολιτιστικό αλλά και εθνικό χαρακτήρα καθώς επιβεβαιώνει την ελληνική διαχρονικότητα της Μακεδονίας στο βάθος των αιώνων και μετατρέπει την περιοχή σας σε έναν πολιτιστικό πόλο, τολμώ να πω παγκόσμιας εμβέλειας».
«Για μένα είναι μεγάλη τιμή που ως πρωθυπουργός της πατρίδας μας θα έχω την ευκαιρία να συνδέσω το δικό μου όνομα και το όνομα της κυβέρνησής μας με αυτά τα εμβληματικά έργα αναστήλωσης που γίνονται στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός περπάτησε το κέντρο της Μελίκης, αντάλλαξε ευχές με κατοίκους και απευθύνθηκε σε όσους είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία και τους ευχαρίστησε γιατί η Μελίκη έδωσε στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό μεγαλύτερο από 50% στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και τόνισε: «θέλω να γνωρίζετε ότι η αγάπη μου για τη Μακεδονία, η αγάπη μου για την Ημαθία, είναι σταθερή και διαχρονική».
Είπε ακόμα ότι στους αγρότες δόθηκαν αποζημιώσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Η εισφορά των αγροτών ήταν 500 εκατομμύρια ευρώ, άρα το κράτος έβαλε άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να κάνει αν δεν πήγαινε καλά η οικονομία, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
Επιμέλεια άρθρου: Έφη Στεφ. Καραγιάννη