Έπειτα από έξι μήνες προετοιμασίας τουριστικών θεματικών πακέτων σε δυο περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας – την Ημαθία και την Πιερία- έχοντας ως αφετηρία την πόλη της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται ο κύκλος εργασιών από τις τέσσερις επιχειρήσεις που καλούνται να προωθήσουν τον ήπιο τουρισμό (slow tourism) μέσω του Med Pearls Project, όπου για την Ελλάδα εταίρος είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Τουρισμού.
Έξι χώρες της Μεσογειακής λεκάνης συμμετέχουν σ’ ένα καινοτόμο πρόγραμμα που ονομάζεται Med Pearls ή αλλιώς «Η Μεσόγειος ως ένας καινοτόμος, αναπόσπαστος και μοναδικός προορισμός για πρωτοβουλίες Slow Tourism». Η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη δημιουργούν ένα δίκτυο 26 προϊόντων του ήπιου τουρισμού (slow tourism) βασισμένο στη βιώσιμη κινητικότητα, την αειφορία, τα τοπικά εποχικά προϊόντα και την παραδοσιακή κουζίνα, στις ήπιες δραστηριότητες και στη διαμονή σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ή σε καταλύματα με οικολογικό πρόσημο.
Η ιδέα είναι να δημιουργηθούν παρόμοιες εμπειρίες με βάση την τυπολογία των προϊόντων και των θεμάτων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των συνεργατών, ούτως ώστε, οι επισκέπτες να βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες, ίδιας ποιότητας, σε οποιονδήποτε από τους 13 τομείς που στοχεύει η Med Pearls. Σ’ ότι αφορά την Ελλάδα, οι δυο πιλοτικές περιοχές που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στη δράση Med Pearls, είναι η Ημαθία και η Πιερία, έχοντας ως επίκεντρο και αφετηρία την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Τουριστικά πακέτα για όλους
Οι τέσσερις επιχειρήσεις, τρεις για την Πιερία και μία για την Ημαθία, που επιλέχτηκαν για την εκτέλεση του προγράμματος Med Pearls Project, επί έξι μήνες, αρχής γενομένης τον Φεβρουάριο του 2022, προετοίμαζαν το εμπορικό τους προϊόν ούτως ώστε να είναι έτοιμο προς αξιολόγηση και στη συνέχεια βεβαίως προς υλοποίηση.
Ο κύκλος εργασιών για τα σαράντα (40) τουριστικά πακέτα ολοκληρώνεται την Κυριακή 7 Αυγούστου και όπως ενημερώνει το GRTimes.gr η Χρυσάνθη Τάσιου senior project manager για την Ελλάδα θα αξιολογηθούν με το επόμενο στάδιο να περιλαμβάνει προωθητικές ενέργειες του Med Pearls Project με στοχευμένες προβολές, συμμετοχή σε εκθέσεις, δημιουργία – το οποίο είναι ήδη στον ‘αέρα’- του ιστότοπου breathing land κτλ.
Επίσης, το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν δυο εκπαιδευτικά ταξίδια (fam trips) στη Θεσσαλονίκη σε συνδυασμό με τις δυο πιλοτικές περιοχές, Ημαθία και Πιερία, για τουριστικούς πράκτορες από Γερμανία και Γαλλία, με στόχο να ενημερωθούν για τα τουριστικά θεματικά πακέτα αλλά και να γνωρίσουν τα σημεία ενδιαφέροντος και τις ομορφιές της πόλης και των δυο περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα fam trips τα διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης ως εταίρος του Med Pearls Project σε συνεργασία με τις τουριστικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρότζεκτ.
«Ευελπιστούμε ότι όλη αυτή η προεργασία θα αποδώσει καρπούς, προσεγγίζοντας target groups τα οποία ενδιαφέρονται για τον ήπιο τουρισμό και σίγουρα τα αποτελέσματα θα φανούν τα επόμενα χρόνια» σημειώνει η κα. Τάσιου.
Στην Ημαθία
Σ’ ότι αφορά τα τουριστικά πακέτα που έχουν προετοιμάσει οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καλύπτουν από 2-3 μέρες έως και 10. «Ημαθία A.s.A.P.» δηλαδή «Ημαθία As Slow As Possible» (όσο το δυνατόν πιο ήπια) ονομάζεται το συνολικό τουριστικό πακέτο που έχει δημιουργήσει ταξιδιωτικός οργανισμός από τη Θεσσαλονίκη με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τουρισμού και των ταξιδιών.
Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο Γιάννης Καλογιαννίδης υπεύθυνος υλοποίησης των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ταξιδιωτικού οργανισμού «έχουμε δημιουργήσει 13 διαφορετικά θεματικά πακέτα για την περιοχή της Ημαθίας» διευκρινίζοντας ότι είναι η μοναδική επιχείρηση που συμμετέχει στο πρόγραμμα για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Όπως επισημαίνεται το συνολικό πακέτο Hmathia A.s.A.P. στοχεύει να προσφέρει νέες τουριστικές εμπειρίες, απόλυτα εναρμονισμένες με το πνεύμα και τις αξίες του ήπιου τουρισμού, επιτρέποντας στους επισκέπτες να βιώσουν την ίδια την ουσία των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών αγαθών που έχει να προσφέρει η Ημαθία.
Τα τουριστικά προγράμματα επικεντρώνονται στις πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης, είναι θεματικά σχεδιασμένα και λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τις πρακτικές ανάγκες των επισκεπτών αλλά στο ίδιο επίπεδο τις συναισθηματικές και πνευματικές απαιτήσεις και ανάγκες τους.
Σύμφωνα με τον κ. Καλογιαννίδη τα τουριστικά θεματικά πακέτα θα είναι υλοποιήσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τονίζοντας πως η αειφορία αποτελεί αναγκαιότητα για τον τουρισμό.
Στην Πιερία
Σχετικά με την δεύτερη πιλοτική περιοχή του προγράμματος Med Pearls Project, την Πιερία, έχουν προετοιμάσει θεματικά πακέτα τρεις start up εταιρίες συνδυάζοντας τον θεϊκό Όλυμπο και τη θάλασσα, πεζοπορίες στα μονοπάτια του Ολύμπου και τα καταφύγιά του, γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα και την κουζίνα της περιοχής, οινογνωσίες τόσο στην Πιερία όσο και σε συνδυασμό με τη Νάουσα της Ημαθίας που φημίζεται για τα εξαιρετικά της κρασιά, επισκέψεις σε παραδοσιακούς οικισμούς, συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες κτλ.
Τεχνολογία και τουριστικά πακέτα
Εκτός από τα τουριστικά πακέτα που όπως αναφέραμε ολοκληρώνεται ο κύκλος εργασιών τους, το Med Pearls Project συνεχίζεται με το Med Pearls BRIDGE το οποίο ουσιαστικά ‘παντρεύει’ την τεχνολογία με τον ήπιο τουρισμό.
Σύμφωνα με την κα. Τάσιου θα επιχορηγηθούν δυο εταιρίες τεχνολογίας με το ποσό των 25.000 ευρώ έκαστη, με στόχο τη δημιουργία εφαρμογών που θα συμπεριλαμβάνουν χρηστικές πληροφορίες για τις περιοχές κτλ.
Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό μπάτζετ του προγράμματος Med Pearls Project ανέρχεται στα 3.015.132 ευρώ ενώ σ’ ότι αφορά το κομμάτι της Ελλάδας θα δοθούν τέσσερις (4) επιχορηγήσεις από 10.000 έως 20.000 ευρώ/ έκαστη, συνολικού κόστους 40.000 έως 80.000 ευρώ.
Με την ολοκλήρωση του έργου Med Pearls, στις 31 Μαΐου του 2023, ένα δίκτυο 26 προϊόντων ήπιου τουρισμού θα τεθεί σε εφαρμογή και θα εμπλουτίσει τη μεσογειακή τουριστική προσφορά. Αυτά τα νέα «μαργαριτάρια» θα μοιράζονται κοινές αξίες σε έξι χώρες και θα συνδέονται μεταξύ τους μέσω κοινών στοιχείων όπως η γαστρονομία, το τοπίο, οι παραδόσεις, η πανίδα, η χλωρίδα κ.λπ. που συνδέουν τις διαφορετικές περιοχές της Μεσογείου.