Κατά την οκταετή του δράση το κύκλωμα είχε προκαλέσει ζημία στους παρόχους 100 εκατ. ευρώ, ποσό που προκύπτει από τα διαφυγόντα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών από συνδρομές
Εως και 160 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αγγίζει το ύψος του ετήσιου τζίρου των πειρατών της συνδρομητικής τηλεόρασης, που παρέχουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο είτε έναντι μηνιαίας συνδρομής είτε μέσω ιστοσελίδων παράνομης μετάδοσης αθλητικού περιεχομένου, στις οποίες η πρόσβαση είναι συνήθως δωρεάν.
Ο επικερδής χαρακτήρας της συγκεκριμένης δραστηριότητας γίνεται αντιληπτός ύστερα και από την πρόσφατη εξάρθρωση από την Ελληνική Αστυνομία και την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών κυκλώματος που δρούσε για οκτώ χρόνια, διέθετε 13.000 πελάτες και είχε αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος άνω των 25 εκατ. ευρώ.
Ενα ακόμη μικρότερο κύκλωμα, που είχε εξαρθρωθεί τον περασμένο Ιούνιο, είχε έσοδα 1,2 εκατ. ευρώ.
Στην Ελλάδα, ορισμένες πηγές της τηλεπικοινωνιακής αγοράς τοποθετούν σε μισό εκατομμύριο τους παράνομους συνδρομητές, που καταβάλλουν, δηλαδή μηνιαία συνδρομή κατά μέσον όρο 15 ευρώ, ενώ άλλες πηγές υπολογίζουν τον αριθμό αυτό σε 800.000-900.000.
Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα για τη συγκεκριμένη κατηγορία εγκληματιών λευκού κολάρου κυμαίνονται από 90 εκατ. έως περίπου 160 εκατ. ευρώ, με τον αριθμό των νόμιμων συνδρομητών με ενεργή συνδρομή σε Cosmote, Nova και Vodafone TV να διαμορφώνεται σε 1,2 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Το πλήγμα, όμως, για τους παρόχους είναι πολλαπλάσιας ισχύος, εάν ληφθεί υπόψη ότι το κύκλωμα που εξάρθρωσε η αστυνομία προχθές Πέμπτη, κατά την οκταετή του δράση είχε προκαλέσει ζημία στους παρόχους 100 εκατ. ευρώ, ποσό που προκύπτει από τα διαφυγόντα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών από συνδρομές.
Πώς δρούσαν
Τα μέλη του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε εισέπρατταν τα κέρδη «στο χέρι», μέσω ψηφιακών τραπεζών με έδρα εκτός Ελλάδας και μέσω καταβολών σε δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς και μελών των οικογενειών τους.
Είχαν δημιουργήσει παράνομη ιστοσελίδα στην οποία ανάλογα με την ηγετική θέση και τον ρόλο που κατείχαν λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή μεταπωλητές (dealers) των παρεχομένων υπηρεσιών και των συσκευών αναμετάδοσης.
Και διαχειρίζονταν το πελατολόγιό τους μέσω ειδικού λογισμικού διαχείρισης συνδρομητών ανά διαδικτυακή πύλη (σημ.: το παράνομο οπτικοακουστικό περιεχόμενο μεταδιδόταν μέσω πολλαπλών ιστοσελίδων).
Τα συνδρομητικά πακέτα προσέφεραν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ταινιοθήκη με κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, χωρίς να καταβάλλονται τα ανάλογα πνευματικά δικαιώματα στις εταιρείες παραγωγής και διανομής.
Για να νομιμοποιήσουν τα «μαύρα» έσοδα, οι πειρατές του streaming, αγόραζαν ακίνητα, ίδρυαν ατομικές εταιρείες ή εμφάνιζαν εικονικά κέρδη από στοιχηματικά παίγνια.
Το κόστος για το Δημόσιο
Η πειρατεία του streaming εκτιμάται ότι προκαλεί στο Δημόσιο ετήσιες απώλειες εσόδων της τάξης των 35 εκατ. ευρώ. Και απειλεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τη βιωσιμότητα των ελληνικών παρόχων περιεχομένου (οver-the-top) που υπόκεινται και σε τέλος 10% υπέρ του Δημοσίου – επιβάλλεται στο συνολικό ποσό του λογαριασμού προ ΦΠΑ.
Πανευρωπαϊκά, εκτιμάται ότι το παράνομο streaming προκαλεί απώλεια 18.000 θέσεων στον οπτικοακουστικό τομέα, ενώ η πειρατική μετάδοση αθλητικών γεγονότων κοστίζει στην παγκόσμια οπτικοακουστική βιομηχανία περίπου 26,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με μελέτη πολυεθνικής συμβουλευτικής εταιρείας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παράνομες συνδρομές έχουν επιπτώσεις και για τους χρήστες. Οι τελευταίοι, δεν κινδυνεύουν μόνο να βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο, αλλά ανοίγουν την πόρτα στους χάκερ, αφήνοντας όλα τα προσωπικά τους δεδομένα και τα οικονομικά στοιχεία τους εκτεθειμένα στο κυβερνοέγκλημα.
Πηγή: Καθημερινή