Το αφυδατωμένο τυρί από φέτα και όχι η αφυδατωμένη φέτα, όπως τόνισε η κ. Δομζαρίδου, παράγεται στο τυροκομείο της "Polyphemus", στο Πλατύ Ημαθίας, επιχείρηση που μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστή ως "Κουγιανός Τυροκομείο", μία μονάδα που αποκλειστικά παράγει φέτα συνεργαζόμενη με παραγωγούς γάλακτος από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας αλλά και Θεσσαλονίκης.
"Ο ανταγωνισμός σε επίπεδο τιμών στην ελληνική αγορά, μας ώθησε, πριν δύο χρόνια, στην αναζήτηση διαφοροποιητικών χαρακτηριστικών. Αποτέλεσμα ήταν η κατάκτηση δύο σημαντικών διακρίσεων, δύο βραβείων στα Great Taste Awards, ενώ ακολουθούν δύο ακόμη προϊόντα, το αιγοπρόβειο τυρί με μέλι και το επίσης αιγοπρόβειο με καρπούζι, ένα έδεσμα εποχικό", είπε ο κ. Κουγιανός.
Σε αυτό τον τελευταίο χρόνο η "Κουγιανός Τυροκομείο", κατοχύρωσε το όνομα "Polyphemus" για Ελλάδα και Ευρώπη, τιμώντας έτσι και τον πρώτο τυροκόμο, πρόσωπο ομηρικό, υπέβαλε αίτηση στον Ο.Β.Ι. για την πιστοποίηση του αφυδατωμένου τυριού από φέτα σαν προϊόν καινοτόμο και, τοποθέτησε τα ξεχωριστά τυριά της στο Παρίσι, στο τμήμα τροφίμων της Gallery Lafayette, αλλά και σε καταστήματα delicatessen σε πόλεις της Γερμανίας.
Όμως το προϊόν που προκαλεί αίσθηση είναι το αφυδατωμένο τυρί από φέτα, το οποίο, όπως εξήγησε η κ. Δομζαρίδου, παράγεται από φέτα, αφού αυτή προηγουμένως ωριμάσει δυο μήνες, με την μέθοδο της αποξήρανσης χωρίς θέρμανση.
"Το συγκεκριμένο προϊόν περιέχει στα 100 γραμμάρια, 34 γραμμάρια πρωτεΐνης, έχει δηλαδή μία πολύ υψηλή περιεκτικότητα 34%, όταν η φέτα περιέχει πρωτεΐνη μόλις 14%. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά θρεπτικό προϊόν το οποίο επίσης έχει χαμηλή αλατότητα, 2,5% , η οποία μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, προσαρμόζοντας το αφυδατωμένο τυρί στις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων καταναλωτών", τόνισε η κ. Δομζαρίδου.
Στη Detrop, η "Polyphemus" έδειξε την δυναμική της ελληνικής τυροκομίας, που στοχεύει στους πιο απαιτητικούς καταναλωτές της διεθνούς αγοράς.
Πηγή: http://www.voria.gr Άννη Καρολίδου