Ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο φώτισε τον κυριακάτικο ουρανό στη Βόρεια Ελλάδα. Ο ουρανός έγινε κατακόκκινος σαν να είχε ξεσπάσει ένα πύρινο μέτωπο, αλλά στην πραγματικότητα ήταν το Βόρειο Σέλας που έκανε τη νύχτα - μέρα.
Η αιτία που αυτό το φαινόμενο -που αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους που ταξιδεύουν στις πιο Βόρειες χώρες για να το δουν- φάνηκε στα Βαλκάνια είναι μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδας (ηλιακή έκλαμψη), που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο.
Κατά το παρελθόν έχει εμφανιστεί κι άλλες φορές στη χώρα μας, ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη που έγινε ορατό ακόμη και από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, η ημερομηνία που μνημονεύεται ακόμη είναι η 25η Οκτωβρίου του 1870 όταν έγινε ορατό και στην Αθήνα.
Σύμφωνα με ανάρτηση του Θεόδωρου Κολυδά, η αιτία για το φαινόμενο, ήταν μία εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο.
Πώς εξηγείται το κόκκινο χρώμα
Σύμφωνα με το forecastweather.gr, το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται μετά από συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου η οποία κατευθύνεται προς την Γη.
Όταν όμως το χρώμα του Βορείου Σέλαος είναι πράσινο, οφείλεται στην σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.