Σε νούμερο ένα ζήτημα τόσο για την κυβέρνηση έχει εξελιχθεί το προσφυγικό/μεταναστευτικό, που μοιάζει με «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί. Με τις ροές από τα τουρκικά παράλια να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και την κατάσταση στις δομές φιλοξενίας να είναι εκρηκτική, η κυβέρνηση βάζει μπροστά το σχέδιο για τη μεταφορά και εγκατάσταση αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα. Ωστόσο, κάτοικοι και φορείς σε αρκετές περιοχές εξεγείρονται και στήνουν μπλόκα σε λεωφορεία που μεταφέρουν μετανάστες.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους άμεσα εμπλεκόμενους υπουργούς στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, προκειμένου να κλειδώσουν οι λεπτομέρειες για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα, αλλά και για την κατανομή τους σε διαφορετικές περιοχές.
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα συμμετέχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, όπως ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απουσιάζει στις Βρυξέλλες. Παρών θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης για την οικονομική παραμετροποίηση του σχεδίου.
Μια ακόμα σημαντική απόφαση που αναμένεται να «κλειδώσει» είναι το πού θα δημιουργηθούν κλειστά προναχωρησιακά κέντρα. Σε αυτά, με βάση το νέο νομοσχέδιο για το άσυλο που ψηφίστηκε προ εβδομάδος, θα οδηγούνται αιτούντες άσυλο, των οποίων το αίτημα δεν ικανοποιείται ήδη από τον πρώτο βαθμό, μέχρι να τελεσιδικήσει το αίτημά τους ή να απελαθούν, εφόσον δεν χρίζουν διεθνούς προστασίας. Εξ ου και με το νομοσχέδιο που πέρασε, ο μέγιστος χρόνος κράτησης αυξήθηκε από 3 σε 18 μήνες. Η γεωγραφική κατανομή των κλειστών αυτών δομών, όμως, είναι ακόμα υπό αίρεση, ενώ είναι σαφές ότι και εδώ θα υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.
Αναλύοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μετεγκαταστάσεις, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως το σχέδιο είναι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου και ότι προωθείται η κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ξέρουν όσοι έρχονται στη χώρα μας ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από την επιστροφή τους.
Όσον αφορά τις μετακινήσεις μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από το 1% του πληθυσμού ανά τοπική περιφέρεια».
Επίσης τόνισε οι περιοχές στις οποίες θα κατανεμηθούν οι πρόσφυγες, θα ενισχυθούν με υποδομές. Όπως εξήγησε, «πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά. Όλοι οι Έλληνες θα το πράξουν γιατί αντιλαμβάνονται την έννοια της αλληλεγγύης». Ο στόχος πάντως είναι για 10.000 επιστροφές μέχρι το τέλος του 2020.
Νέα διαμαρτυρία στη Νάουσα - «Βράζουν» οι τοπικές κοινωνίες
Σε κάθε περίπτωση, το προσφυγικό έχει μετεξελιχθεί εκ νέου σε μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί, πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τους κατοίκους των νησιών που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, όσο όμως και από τους κατοίκους των περιοχών της ενδοχώρας στις οποίες μετεγκαθίστανται οι αιτούντες άσυλο.
Το βράδυ της Τρίτης, ξαναβγήκαν στους δρόμους οι κάτοικοι της Νάουσας στην Ημαθία. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καρατάσου. Ακολούθησε πορεία, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθούν εντάσεις.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της δημοτικής αρχής Ναούσης, τις προηγούμενες μέρες εγκαταστάθηκαν σε δύο ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης 193 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσα τους πολλά παιδιά.
Ηταν η τρίτη κατά σειρά συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών που έφθασαν αυτές τις ημέρες στην πόλη, ενώ όπως αναφέρει το foninaousis.gr, οι πολίτες που συμμετείχαν έδωσαν ραντεβού στο δημοτικό συμβούλιο Νάουσας, προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, σημειώθηκε ένα φρικτό τροχαίο με θύμα ένα κοριτσάκι μόλις δύο ετών, μέλος οικογένειας Ιρακινών αιτούντων άσυλο, στην περιοχή της Αγίας Ερμιόνης στη Χίο. Το παιδί παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που ανήκε σε ΜΚΟ. Ήταν, μάλιστα, το ίδιο αυτοκίνητο που είχε μόλις μεταφέρει το παιδί με την οικογένεια του στην περιοχή. Μόλις κατέβηκε το δίχρονο κορίτσι διέφυγε από την προσοχή της μητέρας του και πέρασε μπροστά από το όχημα, την ώρα που έβαζε μπροστά ο οδηγός.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, κάτοικοι του χωριού Χαλκειός έκλειναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας το κέντρο φιλοξενίας, του οποίου ο πληθυσμός έχει φτάσει τις 5.000. Κατήγγειλαν την ανεξέλεγκτη επέκταση της δομής και τον εγκλωβισμό όλων των παραπάνω στο νησί.
Χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στη Χίο, είναι τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος του νησιού Σταμάτης Καρμαντζής στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» με τον Τάκη Χατζή και τη Λήδα Μπόλα στην τηλεόραση του Alpha: «Τρέχει αίμα κανονικά. Πρέπει να δούμε τον μπούσουλα, τη λογική και την ενότητα. Αυτή η κρίση έχει πολύ δρόμο και είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Η αποθήκη του Ερντογάν είναι μεγάλη και θα συνεχίσει να μας εκβιάζει, προσπαθώντας να διαλυθεί το σύμπαν. Οι καταστάσεις είναι ανεξέλεγκτες, η κοινωνία δεν έχει υπομονή, αλλά εξακολουθεί να δίνει χείρα βοηθείας, στους ανθρώπους που είναι εξαθλιωμένοι. Θα εντατικοποιήσουμε τις πιέσεις και αν χρειαστεί θα κατασκηνώσουμε έξω από το Μαξίμου. Η frontex παιανίζει την είσοδο αυτών των ανθρώπων. Είναι σαν να μην υπάρχει, διευκολύνει την είσοδό τους».
Στην Καλαμαριά και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αρετσούς, κάτοικοι συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο μεταφοράς και εγκατάστασής προσφύγων και μεταναστών σ’ ένα κτίριο που εδώ και χρόνια είναι άδειο και εγκαταλειμμένο, το πρώην νοσοκομείο «Παναγία». Χρειάστηκε να σπεύσει στο σημείο ο δήμαρχος Καλαμαριάς μαζί με αντιδημάρχους, προκειμένου να διαβεβαιώσει τους συγκεντρωμένους ότι δεν σχεδιάζεται κάτι τέτοιο. Οι κάτοικοι, όμως, ζήτησαν να κατατεθεί και έγγραφο με υπογραφές όλων των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι θα δεσμεύονταν ότι δεν θα δέχονταν την εγκατάσταση μεταναστών.
«Καζάνι» που βράζει θυμίζουν και περιοχές στις Σέρρες, στα Βρασνά, στα Γιαννιτσά, στη Σκύδρα, στη Βέροια, στη Μεθώνη Πιερίας και στα Γρεβενά, με φορείς και κατοίκους να εκφράζουν έντονα την αντίθεσή τους στη μετεγκατάσταση προσφύγων.