Χρόνια πολλά στις μανούλες γιατί «μπορούν να πάρουν τη θέση όλων των άλλων αλλά τη δική τους δεν μπορεί να την πάρει κανείς»

Χρόνια πολλά στις μανούλες γιατί «μπορούν να πάρουν τη θέση όλων των άλλων αλλά τη δική τους δεν μπορεί να την πάρει κανείς»

«Μάνα, μητέρα, μαμά»: Το πιο σημαντικό και ιερό πρόσωπο στη ζωή μας τιμάται κατά την Ημέρα της Μητέρας και αποτελεί μια μικρή υπενθύμισης για την πιο τρυφερή σχέση στη ζωή μας.

 

Είναι κινητή εορτή και γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Για το 2021 η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται σήμερα, Κυριακή 9 Μαΐου.

 

Γιορτή της μητέρας σήμερα... Γιορτή για ένα πρόσωπο που έλαμψε σε πολλών από εμάς τη ζωή σαν ανοιξιάτικο ηλιόλουστο πρωινό και που σαν έφυγε μας άφησε σ' εκείνα τα μουντά απομεσήμερα του φθινοπώρου.

 

Γιορτή για Εκείνη που παντού άγγιζες την έγνοια της, όταν ξυπνούσε τα βράδια κι ερχότανε στις μύτες των ποδιών να δει αν είσαι σκεπασμένος...

 

Γιορτάζει Εκείνη, που ξυπνούσε πριν ξυπνήσεις και κοιμόταν όταν πια είχες αποκοιμηθεί.

 

«Μητέρα, της λέω, μη μου ετοιμάζεις πιά το γάλα – δεν μπορείς να καταλάβεις ότι είσαι πεθαμένη; Περίμενα να δω τι θα πει. Ήταν Ιούνιος, βράδυ, με μια φανταστική πανσέληνο στον ουρανό. Και μη μου πείτε πως αυτό δεν ήταν μια απάντηση».

 

Μάνες σαν αυτές του Τάσου Λειβαδίτη γιορτάζουν, όχι μοναχά σήμερα. Μάνες, σαν αυτές που σε κάνουν να μη θες να μεγαλώσεις και μεγαλώνεις μονάχα σαν σταθείς πλάι στο άψυχο σώμα τους, γιορτάζουν καθημερινά στη σκέψη μας. Σαν αφουγκραστείς την απώλεια ακούγοντας στον ύπνο σου τις σιγανές κουβέντες πλάι στο φέρετρο ξανά και ξανά· σαν δεις τις φλόγες των κεριών να τρεμοσβήνουν, όταν από τη μισάνοιχτη πόρτα το νιώθεις πως μπαίνει αθόρυβα η μεγάλη νύχτα της απουσίας Τους.

 

«Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου».

 

Mια μητέρα μπορεί να πάρει τη θέση όλων των άλλων ...αλλά τη δική της δεν μπορεί να την πάρει κανείς...

 

Πως ξεκίνησε να γιορτάζεται η Γιορτή της Μητέρας

 

Οι πρώτες αναφορές για τη Γιορτή της Μητέρας έρχονται από την Αρχαία Ελλάδα, καθώς η Γαία ήταν σύζυγος του Ουρανού στη Μυθολογία και σε αυτήν προσωποποιείτο η Φύση, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρευόταν σαν την υπέρτατη θεότητα.

 

Στην σύγχρονη εποχή, η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε τον 19ο αιώνα μιας και η Αμερικανίδα Αν Μαρία Ριβς Τζάρβις διοργάνωσε για πρώτη φορά, το 1865, ένα κίνημα με το όνομα «Mothers Friendships Day» και ανάλογες συναντήσεις.

 

Η Γιορτή της Μητέρας στην Ελλάδα συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου, μιας και η Ορθόδοξη Εκκλησία τότε τιμά το ότι η Παναγία και ο Ιωσήφ πηγαίνουν τον μόλις 40 ημερών Ιησού στον Ναό για να πάρει την «ευλογία» («σαράντισμα» κατά τη σημερινή ορολογία).

 

Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1960, η Ελλάδα ακολούθησε και σε αυτό τον δυτικό εορτασμό και, πλέον, η Γιορτή της Μητέρας τιμάται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου κάθε έτους.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας