Στόχος είναι μεν η ανάδειξη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, αλλά υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις σε κάθε χώρα για τις ευρωεκλογές, από την ημερομηνία διεξαγωγής τους, μέχρι το πώς εκλέγονται οι ευρωβουλευτές και πώς θα ψηφίσουν οι πολίτες.
Φέτος, στις ευρωεκλογές θα ψηφίσουν 27 κράτη, έναντι 28 του 2014 και θα εκλεγούν 705 ευρωβουλευτές, έναντι των 751 που ήταν πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας.
Οι ευρωβουλευτές που εκλέγονται σε κάθε χώρα:
Η Γερμανία εκλέγει 96 ευρωβουλευτές (= αριθμός με το 2014)
Η Γαλλία 79 (+5 έναντι της εκλογής του 2014)
Η Ιταλία 76 (+3)
Η Ισπανία 59 (+5)
Η Πολωνία 52 (+1)
Η Ρουμανία 33 (+1)
Η Ολλανδία 29 (+3)
Το Βέλγιο 21 (=)
Η Τσεχία 21 (=)
Η Ελλάδα 21 (=)
Η Ουγγαρία 21 (=)
Η Πορτογαλία 21 (=)
Η Σουηδία 21 (+1)
Η Αυστρία 19 (+1)
Η Βουλγαρία 17 (=)
Η Δανία 14 (+1)
Η Σλοβακία 14 (+1)
Η Φινλανδία 14 (+1)
Η Ιρλανδία 13 (+2)
Η Κροατία 12 (+1)
Η Λιθουανία 11 (=)
Η Λετονία 8 (=)
Η Σλοβενία 8 (=)
Η Εσθονία 7 (+1)
Η Κύπρος 6 (=)
Το Λουξεμβούργο 6 (=)
Η Μάλτα 6 (=)
Η ημερομηνία των εκλογών
Στις περισσότερες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, οι ευρωεκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου. Τρεις ημέρες νωρίτερα θα διεξαχθούν στην Ολλανδία, στις 24 Μαΐου στην Ιρλανδία και στις 25/5 σε Λετονία, Μάλτα και Σλοβακία, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Πώς ψηφίζουν οι Ευρωπαίοι
Τέσσερις χώρες δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή από το εξωτερικό στις ευρωεκλογές: η Τσεχία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβακία.
Με επιστολική ψήφο επιτρέπεται η ψηφοφορία στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ισπανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία.
Στις πρεσβείες και προξενεία των χωρών της ΕΕ που κατοικούν μπορούν να ψηφίσουν οι πολίτες του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Τέλος, δια πληρεξουσίου αντιπροσώπου μπορούν να ψηφίσουν μόνον οι πολίτες του Βελγίου, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, ενώ ηλεκτρονική ψήφος είναι δυνατή μόνον για τους Εσθονούς.
Οριο εκλογής κόμματος
Το εκλογικό κατώφλι για την εκλογή ευρωβουλευτή είναι 5% για την Τσεχία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Λιθουανία, τη Λετονία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Το 4% ισχύει για την Ιταλία, την Αυστρία και τη Σουηδία, 3% για την Ελλάδα και 1,8% για την Κύπρο. Οι υπόλοιπες χώρες δεν θέτουν ελάχιστο όριο.
Το ηλικιακό όριο για τους υποψήφιους
Στις περισσότερες χώρες ισχύει το 18ο έτος. Το 21ο ισχύει για το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Πολωνία, την Σλοβακία και την Κύπρο. Το 23ο ισχύει στη Ρουμανία και το 25ο σε Ελλάδα και Ιταλία.