«Τι κάνει η Ευρώπη για μας στην πράξη; Γιατί πρέπει να ψηφίσουμε;» Αυτά ήταν τα ερωτήματα που ουσιαστικά μου έθεσαν πρόσφατα οι ανιψιές μου, όταν συζητούσαμε για τις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές.Tέτοια ερωτήματα αποκαλύπτουν μια τάση που εδραιώνεται: η Ευρώπη φαίνεται να γίνεται ολοένα και λιγότερο ορατή στα μάτια των ίδιων των πολιτών της και τα πολύτιμα επιτεύγματά της θεωρούνται δεδομένα.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, ως Επίτροπος αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική, επισκέφτηκα εκατοντάδες περιφέρειες της Ένωσης. Διαπίστωσα προσωπικά τη διακαή επιθυμία των πολιτών να διαμορφώσουν το δικό τους μέλλον και άκουσα τις προσδοκίες και τις ανησυχίες τους. Η Επιτροπή Γιούνκερ, της οποίας έχω την τιμή να αποτελώ μέρος, εργάστηκε με ζήλο για να επαναφέρει την απασχόληση και την ανάπτυξη ύστερα από χρόνια οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Και εκπληρώσαμε τον στόχο μας, συλλογικά. Από την έναρξη της θητείας της Επιτροπής Γιούνκερ έχουν δημιουργηθεί 12,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις ανακάμπτουν, η Ευρώπη διανύει το έβδομο συναπτό έτος οικονομικής ανάπτυξης και η ανεργία σε ολόκληρη την ΕΕ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του αιώνα.
Φυσικά, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, μεταξύ των οποίων οι συνεχιζόμενες ανισότητες μεταξύ και εντός των κρατών μελών μας. Όμως, ο μόνος τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε είναι όλοι μαζί, ως Ένωση. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε η Ευρώπη. Κατά τα έτη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι δημόσιες επενδύσεις πάγωσαν σε ανησυχητικό βαθμό σε αρκετά κράτη μέλη. Για τη στήριξη των εθνικών οικονομιών κινητοποιήθηκε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, η οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανήλθε σε ποσοστό 75 % του συνόλου των δημόσιων επενδύσεων. Θα ήταν καλύτερη η κατάσταση σήμερα χωρίς την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Ασφαλώς όχι.
Τα τελευταία πέντε χρόνια είχα επίσης την ευκαιρία να διαπιστώσω από πρώτο χέρι τον απτό αντίκτυπο αυτής της αληλεγγύης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στηρίξει ζωτικής σημασίας επενδύσεις σε νοσοκομεία, έρευνα, ενεργειακή ασφάλεια, δράση για το κλίμα, πολιτιστική κληρονομιά, πανεπιστήμια, σχολεία ή μεταφορές· σημαντικές επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές, πόλεις, διασυνοριακές περιφέρειες ή απομακρυσμένα νησιά. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει υφάνει τον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό ιστό που μας κρατά ενωμένους. Έχει βοηθήσει περιφέρειες της Κεντρικής, της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης να καλύψουν την καθυστέρησή τους. Έχει κινητοποιήσει υπουργούς, περιφερειάρχες, δημάρχους και την κοινωνία των πολιτών, που όλοι τους εργάζονται σκληρά για μια πιο δίκαιη και πιο βιώσιμη Ευρώπη.
Η δέσμευση αυτή αντικατοπτρίζει όσα έχουμε επιτύχει μαζί τα τελευταία εξήντα χρόνια: ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο. Αυτή η εκπληκτική ένωση μας βοήθησε να αποκαταστήσουμε την ειρήνη, να ισχυροποιήσουμε τις οικονομίες μας και να ενισχύσουμε τον ρόλο μας στην παγκόσμια σκηνή. Αυτή η εκπληκτική ένωση μας επέτρεψε να ταξιδεύουμε ελεύθερα, να σπουδάζουμε και να εργαζόμαστε μακριά από την πατρίδα μας και να επιστρέφουμε με μεγαλύτερη ευρύτητα σκέψης, με πιο ανοιχτό μυαλό· μας επέτρεψε να βρούμε φιλία και αγάπη στην άλλη πλευρά των συνόρων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αγωνιστούμε για τη διατήρηση της ενότητάς μας.
Πριν από τριάντα χρόνια, η πτώση του τείχους του Βερολίνου προοιωνιζόταν, υποτίθεται, το τέλος της Ιστορίας και όλων των μεγάλων αφηγημάτων της. Όταν βλέπω την εξάπλωση του λαϊκισμού σε ολόκληρη την πολιτική σκακιέρα, την υποδαύλιση του διχασμού, την πρωτοφανή υπονόμευση κοινών αξιών και αρχών που έχουν καθιερωθεί με υπομονή και προσοχή σε διάστημα αρκετών δεκαετιών, γνωρίζω ότι η Ιστορία δεν έχει τελειώσει. Και εμείς, οι πολίτες της Ευρώπης, είμαστε σε θέση να επηρεάσουμε τον ρου της. Ψηφίζοντας, έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της ένωσής μας και να επιλέξουμε την πορεία της ζωής μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα μοναδικό πολιτικό οικοδόμημα, που δεν έχει όμοιό του πουθενά αλλού στον κόσμο· ένα καταφύγιο για την ειρήνη και την αξιοπρέπεια· και την ισχυρότερη προστασία από τη διχόνοια. Αυτό, αγαπητές μου ανιψιές, κάνει η Ευρώπη για μας, στην πράξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ψηφίσουμε.
Corina Cretu
Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής ΕΕ