την ομιλία της στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» το βράδυ της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου, εξαπολύοντας διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Η πρόταση αυτή, περιλαμβάνει 8 προτάσεις επιτάχυνσης της Ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Όπως είπε, αυτές είναι:
1η Σε κάθε Περιφέρεια της χώρας δημιουργούμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό project-ατμομηχανή με fast-track διαδικασίες.
2η Κίνητρα για τις επιχειρήσεις, με σταθερό φορολογικό σύστημα, και μείωση των έμμεσων φόρων στην παραγωγή.
3η Κίνητρα για τους νέους ανθρώπους, με απαλλαγή για 3 χρόνια από τις εισφορές των νέων που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση.
4η Στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
5η Άμεση και δίκαιη επίλυση του θέματος των «κόκκινων δανείων»
6η Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, με την συμμετοχή και του ιδιωτικού Τομέα.
7η Στήριξη αγροτικής οικονομία.
8η Εκπόνηση νέου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, με στόχο φθηνότερες τιμές στην ενέργεια.
«Υπάρχει λύση προοδευτική και κεντροαριστερή, γιατί δεν μπορεί η αποτυχία και το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει την Ελλάδα στο έλεος της Νέας Δημοκρατίας»
«Είναι η ώρα για την Νέα Αλλαγή, για να βάλουμε τέλος στην επιτροπεία και να πετύχουμε την προοδευτική διακυβέρνηση», είπε και χαρακτήρισε τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς ως το νέο πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή της χώρας, το νέο, ισχυρό, πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις.
«Όχι δεν "πάμε καλά" κύριε Τσίπρα. Δεν θα πανηγυρίσουμε γιατί χάσαμε 2,5 χρόνια για να ξαναγυρίσουμε στο 2014. Η κυβέρνηση βλέπει τα τραίνα να περνούν και τα προβλήματα να την ξεπερνούν. Ο κ. Τσίπρας βλέπει «μόνο ευτυχισμένους ανθρώπους» στην Ελλάδα. Αν βγάλει τα παραμορφωτικά γυαλιά του, αν κυκλοφορήσει στον κόσμο, θα διαπιστώσει ότι:
«Τα Ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν σε φόρους 27,5 δισ. ως το τέλος του 2017. Και ήδη η αδυναμία πληρωμής αποτυπώνεται στην υστέρηση των εσόδων.
Κάθε ημέρα έχουμε 900 κατασχέσεις σε λογαριασμούς.
140.000 συνταξιούχοι περιμένουν για πολλούς μήνες να πάρουν και αυτοί τις μειωμένες συντάξεις τους από τον Νόμο Κατρούγκαλου.
Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα φθάνει στο απειλητικό ύψος των 300 δισ. ευρώ.
5.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κατοικίας προωθούνται ως το τέλος του 2017».
«Η ήττα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν πρέπει να αποτελέσει ήττα των προοδευτικών ιδεών ούτε και να αφήσει χώρο για συντηρητική παλινόρθωση», γιατί, όπως εξήγησε, «εναλλακτική λύση δεν αποτελούν οι συντηρητικές πολιτικές που εκφράζουν η ΝΔ και οι Ευρωπαίοι εταίροι της, οι θεματοφύλακες της διαρκούς λιτότητας».
«Δεν υπάρχουν σωτήρες που θα έρθουν και μαγικές λύσεις που θα φέρουν, αλλά η χώρα χρειάζεται ενότητα δυνάμεων και ρεαλιστικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης».
«Τα δεκανίκια για την συντηρητική παράταξη ή τον ΣΥΡΙΖΑ να τα αναζητήσουν αλλού. Σε κάθε περίπτωση πρώτα θα μιλήσει ο λαός και θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους, διαμορφώνοντας τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς. Οι επόμενες εκλογές θα είναι αναμέτρηση για τρεις».
Οπως είπε η κ. Γεννηματά μετά τις εκλογές στη Γερμανία η χώρα πρέπει να κινητοποιηθεί για να πετύχει τρία πράγματα:
«Πρώτον: Μείωση του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ.
Δεύτερον: Επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του χρέους, με μακροχρόνια μετάθεση αποπληρωμών, χαμηλότερα επιτόκια, επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα δάνεια προς την Ελλάδα και αξιοποίηση των εφεδρικών κεφαλαίων του ESM για μια ομαλή και σταδιακή μετάβαση στις αγορές μετά το 2019.
Τρίτον: Βαθμιαία ανάληψη όλων των δανείων του επίσημου τομέα προς την Ελλάδα από τον ESM, ώστε να μπει ένα τέλος στην διαρκή ανάμειξη θεσμών, κυβερνήσεων, κοινοβουλίων και κομμάτων στην οικονομική πολιτική της χώρας με βάση τις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες του καθενός. Η ενιαία διαχείριση των δανείων θα διευκολύνει και πιο ουσιαστικές συζητήσεις για την μείωση του χρέους με βάση τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας και τις μακροχρόνιες επενδυτικές ανάγκες που έχει».
«Το στρατηγικό πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας σήμερα είναι διπλό: πώς θα απεμπλακεί από τα Μνημόνια και πώς θα ξαναβρεί ένα δρόμο ανάπτυξης και απασχόλησης τα επόμενα χρόνια»,
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τζήκας και ο γραμματέας της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπαδούλης.
Παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Καλαμαριάς κ. Μπακογλίδης, Αμπελοκήπων Μενεμένης κ. Κυρίζογλου, Χορτιάτη Πυλαίας κ.Καϊτετζίδης και Παύλου Μελά Δ. Δεμουρτζίδης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, βουλευτές, ευρωβουλευτές, πρώην υπουργοί και υφυπουργοί (Α. Λοβέρδος, Β. Κεγκέρογλου, Θ. Παπαθεοδώρου, Γ. Αρβανιτίδης, Μ. Τζελέπης, Ε. Καϊλή, Γ. Πασχαλίδης, Π. Κουκουλόπουλος, Β. Γερανίδης, Γ. Δριβελέγκας, Σπ. Βούγιας) και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Από την Ημαθία στην ομιλία βρέθηκαν οι Κώστας Ναλμπάντης, Νίκος Μπρουσκέλης, Γρηγόρης Γιοβαννόπουλος, Μπάμπης Γκιόνογλου, Σπύρος Τασιόπουλος, Δώρα Μπαλτατζίδου, Κώστας Ασλάνογλου κά.
Επιμέλεια άρθρου: Έφη Στεφ. Καραγιάννη
Δείτε στιγμιότυπα από την ομιλία της Φώφης Γεννηματά: