Κληρονομήσαμε μια κατάσταση οιονεί πτωχυμένης οικονομίας, την οποία η δική σας χαοτική, δημοσιονομική και οικονομική πολιτική κληρονόμησε στη χώρα και στον ελληνικό λαό. Αυτό έχει καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση και δεν αλλάζει όσα τερτίπια και αν μεταχειρίζεστε.
ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία οδηγήσατε τη χώρα στη χρεοκοπία. Δεν θέλω να θυμίσω το έλλειμμα της ελληνικής κυβέρνησης στο 15,1% του ΑΕΠ το 2009, μετά από συνεχείς αναθεωρήσεις, το δημόσιο χρέος μη εξυπηρετήσιμο και τον αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές χρήματος. Το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο σηματοδότησαν τη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή της χώρας σε ειρηνική περίοδο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μείωση του ΑΕΠ κατά το ¼, εκτίναξη της ανεργίας στο 27%, 300.000 επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε λουκέτο. Τα θυμίζω αυτά, διότι μέχρι σήμερα δεν έχετε κάνει στοιχειώδη αυτοκριτική για τα οικονομικά πεπραγμένα σας και δεν έχετε ζητήσει ούτε ένα συγνώμη από τον ελληνικό λαό.
Ας δούμε όμως τα αποτελέσματα της πολιτικής σας από το 2010 έως το 2014 και αν οι «θυσίες» του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο πριν από δύο βδομάδες περίπου, δημοσίευσε την ειδική έκθεση για τα τρία προγράμματα προσαρμογής. Οι διαπιστώσεις για τα δύο προγράμματα, το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, είναι καταπέλτης. Κανένας στόχος δεν επετεύχθη και τα μακροοικονομικά αποτελέσματα για το σύνολο των προβλέψεων χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα αρνητικά, όπως προβλέψεις πρωτογενών πλεονασμάτων, επενδύσεις και απασχόλησης, αλλά και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων αποτύχατε παταγωδώς, όπως εκσυγχρονισμός, αποκομματικοποίηση του κράτους - δημόσιας διοίκησης, πάταξη φοροδιαφυγής, φορολογική συμμόρφωση και εισπραξιμότητα ΦΠΑ.
Επίσης, όπως και με τις τράπεζες, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούσαν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με δημόσιο δανεισμό, κρατήσατε τις ίδιες διοικήσεις αυτές που χρεοκόπησαν τις τράπεζες και συνέχιζαν εν πολλοίς την ίδια ευνοιοκρατική πολιτική και το ίδιο καθεστώς δανειοδότησης σε ημέτερους, σε επιχειρηματίες και ΜΜΕ. Η διαπίστωση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Ταμείου είναι ότι η εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών παρέμενε στα ίδια προ μνημονίων επίπεδα.
Με λίγα λόγια οι διαπιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, ήταν ότι ούτε με τα δύο πρώτα μνημόνια βάλατε μυαλό και συνεχίζετε να πορεύεσθε με την ίδια νοοτροπία στην άσκηση πολιτικής, οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών. Στο μόνο που είχατε επιτυχία και αυτό οφείλουμε να σας το αναγνωρίσουμε, ήταν η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας από το 2010 - 2014, του οποίου η έκθεση επισημαίνει, ότι μειώθηκε γύρω στα 15%.
Σταματάω εδώ με τις διαπιστώσεις της έκθεσης, άλλωστε τα συμπεράσματα θα τα συζητήσουμε σε ιδιαίτερη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, μείωσε σημαντικά τις υποχρεώσεις και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, έτσι ώστε η προσαρμογή να είναι ηπιότερη και πέτυχε επίσης σημαντική αναδιάρθρωση χρέους. Είπαν για τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων οι διάφοροι άλλοι συνάδελφοί και ο Εισηγητής μας, δεν χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο.
Εμείς αυτούς τους στόχους υλοποιούμε μέσα από ένα δείκτη κοινωνικής προστασίας που κτίσαμε με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το κοινωνικό μέρισμα του 2016 και το κοινωνικό μέρισμα του 2017. Οι πόροι αυτοί εξοικονομήθηκαν κυρίως από φορολογική συμμόρφωση, πάταξη της φοροδιαφυγής, καλύτερη εισπραξιμότητα Φ.Π.Α, εισαγωγή πλαστικού χρήματος, χρήματα από τις διάφορες λίστες και κυρίως από την οικειοθελή δήλωση εισοδημάτων και μέσω της επισκόπησης των πρωτογενών δαπανών, απ’ όπου εξοικονόμησα με 320 εκατ. ευρώ, τα οποία διατίθενται για την ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία, εγκαταλείποντας το αφήγημα της καταστροφολογίας, στο οποίο επιδίδονταν όλο το προηγούμενο διάστημα και βλέποντας ότι η χώρα ξαναστήνεται στα πόδια της, η εμπιστοσύνη επανέρχεται και η έξοδος από τα μνημόνια γίνεται πλέον ορατή, επιδίδεται συνεχώς σε ένα κρεσέντο ενός ιδιότυπου νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού, στηρίζοντας το αφήγημά της σε ένα μείγμα πολιτικής με μειώσεις δαπανών και φορολογικές ελαφρύνσεις.
Με συντηρητικούς υπολογισμούς στο πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, υπολογίζεται πάνω από 4,5 δισ. Έχει λοιπόν η Νέα Δημοκρατία τη στοιχειώδη υποχρέωση αν θέλει να λέγεται σοβαρό κόμμα, να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό τι δαπάνες θα κόψει και από πού, δεδομένου ότι και οι θεσμοί και το ΔΝΤ παραδέχονται πλέον, ότι οι πρωτογενείς λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου και ειδικότερα οι κοινωνικές δαπάνες, δεν επιδέχονται επιπλέον μειώσεις.
Θέλω να τελειώσω με ένα θέμα για το οποίο έγινε μια συζήτηση προηγουμένως. Ο κ. Δένδιας, το ανέφερε στην πρώτη ομιλία του, αλλά και η κυρία Μπακογιάννη για τις επενδύσεις, ότι η κυβέρνηση δικιά μας είναι κατά των επενδύσεων και αυτή έφερναν επενδύσεις και αναπτύσσονταν η χώρα. Θέλω να καταθέσω έναν πίνακα της ΕΛΣΤΑΤ, από όπου φαίνεται ότι η μείωση των επενδύσεων μεταξύ των ετών 2009 και 2014, των ιδιωτικών επενδύσεων, αγγίζει σχεδόν το 67% με 70%. Αυτή είναι η πολιτική τους, όσον αφορά τις επενδύσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η τρίτη αξιολόγηση, ελπίζουμε βάσιμα, ότι θα κλείσει μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους. Μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για την εφαρμογή του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του, με στόχο οι ετήσιες μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες να παραμείνουν χαμηλότερες του 15%του ΑΕΠ, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και χαμηλότερες του 20% μακροπρόθεσμα.
Θυμίζω, ότι ήδη από τις αρχές του 2017 , έχει ξεκινήσει η εφαρμογή των βραχυχρόνιων μέτρων ελάφρυνσης . Εμείς προχωράμε με συνέπεια στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτικής μας. Στόχος , όπως προ είπα, η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018 . Μια έξοδος με στόχο την πρόσβαση ξανά στις αγορές χρήματος , καθαρή, ασφαλή , χωρίς πιστοληπτική γραμμή που ενδεχόμενα θα σήμαινε νέες υποχρεώσεις. Η νέα περίοδος που ανοίγεται στη χώρα μας μετά τον Αύγουστο του 2018, δεν πρέπει σε τίποτα να θυμίζει το παρελθόν. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τις ίδιες πολιτικές και την ίδια νοοτροπία που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και τα μνημόνια.
Ελπίζω όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν «βάλει μυαλό» από την περιπέτεια και την καταστροφή που βιώσαμε και βίωσε ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια.
Οφείλουμε από τώρα να σχεδιάσουμε με στοιχειώδη συναίνεση τα επόμενα βήματα. Να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης που θα βασίζεται στη γνώση, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης που τα οφέλη του θα διαχέονται σε όλη την κοινωνία και όχι στους λίγους και ισχυρούς.
Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο και πιστεύουμε ο ελληνικός λαός θα εμπιστευτεί εμάς για να το υλοποιήσουμε.
Χρήστος Αντωνίου
Βουλευτής Ημαθίας ΣΥΡΙΖΑ.