Επίσκεψη του υπ. Υγείας στη ΜΑΦ του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» - Στόχος μέχρι τέλος του 2024 να λειτουργούν οι 19 ΜΑΦ για τα εγκεφαλικά σε ολόκληρη τη χώρα
Τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας για τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια στο Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα αποκτούν την πρώτη Μονάδα Φροντίδας Αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, μια μονάδα η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο» ανέφερε σε δηλώσεις του. Όπως σημείωσε, είναι η δεύτερη αντίστοιχη μονάδα, μετά τη μονάδα που άνοιξε πριν από λίγες μέρες και εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Αττικό Νοσοκομείο.
Συνοδευόμενος από τη Διοίκηση της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, συνομίλησε με τους Διευθυντές των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, που υπηρετούν στη Μονάδα για τις εργασίες αναβάθμισής της, τα ζητήματα που τους απασχολούν και το έργο που επιτελείται. Παράλληλα, ξεναγήθηκε στους χώρους της ΜΑΦ και ενημερώθηκε για τον σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται.
Ο υπουργός Υγείας συνεχάρη το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τη σημαντική συμβολή τους και εξήρε το έργο που προσφέρουν στη ΜΑΦ για τη φροντίδα των ασθενών με εγκεφαλικά αγγειακά επεισόδια, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, «πρόκειται για μια μάστιγα που παίρνει από τη ζωή και οδηγεί στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους και αφήνει δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας με υπολειμματικές αναπηρίες». Όπως επισήμανε, «οι νέες μονάδες θα βοηθήσουν σημαντικά με τη διαδικασία της θρομβεκτομής, ούτως ώστε να αποδίδονται πίσω στην κοινωνία και την εργασία οι συμπολίτες μας σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και να αποφύγουμε τις αναπηρίες».
Στόχος μέχρι τέλος του 2024 να λειτουργούν οι 19 ΜΑΦ για τα εγκεφαλικά σε ολόκληρη τη χώρα
Αναφερόμενος στον σχεδιασμό του υπουργείου για τη δημιουργία ενός δικτύου με 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για τα Εγκεφαλικά ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε: «Ελπίζω πολύ σύντομα, μέσα σε ελάχιστους μήνες να είναι ολοκληρωμένη και ήδη λειτουργούσα, σε μικρό βαθμό, η ΜΑΦ του ΑΧΕΠΑ, η οποία αποτελείται από σημαντικούς επιστήμονες, Καθηγητές Ιατρικής και Ιατρούς του ΕΣΥ. Ψηφίσαμε έναν νόμο πριν από περίπου δύο μήνες, που σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Ελπίζω, μέχρι τέλος του 2024, να λειτουργούν οι 19 ΜΑΦ για τα εγκεφαλικά σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι μια μάστιγα που παίρνει από τη ζωή και οδηγεί στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους και αφήνει δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας με υπολειμματικές αναπηρίες. Οι νέες μονάδες θα βοηθήσουν σημαντικά με τη διαδικασία της θρομβεκτομής, ούτως ώστε να αποδίδονται πίσω στην κοινωνία και την εργασία οι συμπολίτες μας σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και να αποφύγουμε τις αναπηρίες».
Το ίδιο, όπως ανέφερε, θα γίνει και με το Τραύμα. «Παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα Εθνικό Δίκτυο Τραύματος, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα φριχτά τροχαία ατυχήματα που αφήνουν εκατοντάδες νέους ανάπηρους στην πατρίδα μας, οι οποίοι δυστυχώς ταλαιπωρούνται σε όλη τους τη ζωή, ταλαιπωρούνται και οι οικογένειές τους».