Το σκάνδαλο Qatargate στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή για δωροδοκία από το Κατάρ προκειμένου να υποστηρίξει αιτήματα του στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπου ο σκληρόςπυρήνας της κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της χώρας φέρεται να παρακολουθεί τουςπολιτικούς της αντιπάλους , το μισό υπουργικό συμβούλιο, επιχειρηματίες και κρίσιμαπρόσωπα για τους εξοπλισμούς και την ασφάλεια της χώρας είναι ουσιαστικά οι 2 όψεις του ίδιου νομίσματος.
Έρχονται ξανά στο προσκήνιο παραβατικές καταστάσεις, που αναδεικνύουν τη διαφθορά ως μέσο για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων με παροχές κυρίως οικονομικές στους ασκούντες κάθε μορφής εξουσίας.
Η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για το επίπεδο διαφθοράς στην ΕΕ και στην χώρα μας με αναφορά σε επιμέρους στοιχεία που την συνθέτουν μας κατατάσσει στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα Ευρωπαικά κράτη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποια ευρήματα των δημοσκοπήσεων του Ευρωβαρομέτρου, όπως: α) το 51% των πολιτών πιστεύει, πως η διαφθορά αυξήθηκε τα τελευταίας τρία χρόνια στη χώρα μας, β) το 94%, ότι υπάρχει διαφθορά στα δημόσια θεσμικά όργανα, γ) το 59%, ότι επηρεάζεται η καθημερινότητα τους από τη διαφθορά, δ) το 47%, πως δεν μπορεί να αποδειχτούν οι υποθέσεις διαφθοράς, ε) το 51%, ότι είναι άσκοπη η καταγγελία για υποθέσεις διαφθοράς, γιατί οι υπαίτιοι δεν θα τιμωρηθούν, στ) το 90%, ότι η διαφθορά είναι μέρος της επιχειρηματικής κουλτούρας στη χώρα μας, ζ) το 88%, ότι η ευνοιοκρατία και η διαφθορά παρεμποδίζουν τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό, η) το 73% των πολιτών πιστεύουν, ότι για να επιτύχουν επιχειρηματικά πρέπει να έχουν πολιτικές.
Στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποδεικνύεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η επιδιωκόμενη με κάθε μέσο αδιαφάνεια η οποία όμως κρύβει πολύ σοβαρέςκαι επικίνδυνες για τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον σχέσεις διαφθοράς από τον επικαλούμενο κίνδυνο για την «εθνική ασφάλεια».
Για αυτό ο κ. Μητσοτάκης έχει πολύ σοβαρούς λόγους να θέλει να θάψει βαθιά κάτω από το εφεύρημα του απόρρητου το σκάνδαλο των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων το συντομότερο δυνατό.
Βρισκόμαστε μπροστά σε σοβαρές υποθέσεις παραβίασης δικαιωμάτων, αλλά και ενός πλέγματος ιδιοτελών πολιτικών και οικονομικών επιδιώξεων, που αλληλεπιδρούν και επηρεάζονται αμοιβαία έξω από κάθε νόμιμη διαδικασία.
Για την καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτείται η λειτουργία των κατάλληλων ελεγκτικών μηχανισμών παράλληλα με την ταχεία και αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης για την πρόληψη και καταστολή των φαινόμενων αυτών, αλλά και η ενεργή συμπαράσταση ολόκληρης της κοινωνίας.
Έχει δίκιο ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όταν τονίζει ότι, στην Ευρώπη ο θεσμός της Δικαιοσύνης λειτουργεί ακόμη ενώ στην Ελλάδα πρέπει να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε την Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και να αποκαταστήσουμε τη ΄΄ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ΄΄.
Πέτρος Τσαπαρόπουλος
Ιατρός Καρδιολόγος
Μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας