Συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην ΕΡΤ για όλες τις πολιτικές εξελίξεις Κύριο

Συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην ΕΡΤ για όλες τις πολιτικές εξελίξεις

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και στους δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο Ελένη Χρονά, μεταξύ άλλων τόνισε:

Για τις γερμανικές εκλογές

Είναι κρίσιμη ημέρα για την Γερμανία και για όλη την Ευρώπη, έχει επιπτώσεις και στη χώρα μας.
Η δική μου θέση είναι υπέρ της σοσιαλδημοκρατίας στη Γερμανία, υπέρ του κ. Σουλτς. Βεβαίως φαίνεται πως έχει και προβλήματα στα ποσοστά που αναμένεται να πάρει και μπορεί να πληρώσει και η σοσιαλδημοκρατία στη Γερμανία τα δικά της λάθη.
Είναι πολύ κρίσιμο το τί κυβέρνηση και ποιος συνασπισμός θα δημιουργηθεί, ποιος θα είναι υπουργός οικονομικών ο οποίος θα πρέπει να έχει πιο φιλικές σχέσεις με τη χώρα μας ενώ είναι πολύ ανησυχητικό ότι ένα φιλοναζιστικό κόμμα θα πάρει υψηλά ποσοστά.
Η κ. Μέρκελ έχει ένα θετικό στοιχείο στην πολιτική της, την ευρωπαϊκή διαχείριση στο προσφυγικό, το πληρώνει αυτό με την άνοδο των ακροδεξιών, όμως τα μέτρα δογματικής λιτότητας που επιβάλλει στην Ευρώπη το κόμμα της δεν μπορούν να βγάλουν την Ευρώπη και τη χώρα μας από την κρίση. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

ΕΡ: Υπάρχει μία στάση, με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης ότι αν δεν υπάρχει σύγκλιση των κυβερνητικών εταίρων, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν θα υποστηρίξει ξανά οποιοδήποτε νομοσχέδιο τροπολογία από τούδε και στο εξής. Συμφωνείτε;

Εμείς προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Να σας θυμίσω ότι ψηφίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης και το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών, με την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα. Δεν θα είχαν γίνει νόμοι του κράτους αν δεν είχαμε ψηφίσει εμείς, διότι οι ΑΝΕΛ δεν το ψήφιζαν.
Θέλαμε να δώσουμε στην προηγούμενη ψηφοφορία ένα μήνυμα προς την κοινωνία ότι κυβερνητική στήριξη “α λα καρτ” δεν γίνεται. Δηλαδή στα μνημόνια με τους ΑΝΕΛ και στα άλλα θέματα να στηρίζονται στις δικές μας ψήφους.
Αυτό δεν μπορεί όμως να γίνει μόνιμη τακτική. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να θυσιάζονται σε καμία πολιτική τακτική.
Θα υποστηρίξω εμπράκτως την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλλου, εφόσον έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο, διότι η θέση η δική μου είναι ότι δεν μπορούμε να περάσουμε σε μια αντιπολίτευση του όχι σε όλα, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Χρειάζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα να μην μπουν στον βωμό οποιασδήποτε πολιτικής τακτικής, πρέπει επιτέλους ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν καταχωρηθεί σε όλη την ΕΕ να καταχωρηθούν και στη χώρα μας. Υπάρχουν και άλλα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην επιλογή για αποτέφρωση των νεκρών και άλλα πολλά ζητήματα.
Δεν ετεροπροσδιορίζομαι με βάση τους ΑΝΕΛ. Δεν με ενδιαφέρει τι κάνουν οι ΑΝΕΛ. Την δική μου θέση, την δική μας θέση, θα πρέπει να την έχουμε ξεκάθαρα, ανεξαρτήτως της στάσης των άλλων κομμάτων.
Εφόσον, λοιπόν, υποστηρίζω τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι να έρθουν, θα τα στηρίξω, αυτό εξάλλου αποφάσισε χθες και η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.
Δεν θα κάνουμε τους ΑΝΕΛ κυρίαρχους στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Πρόκειται για εθνικολαϊκιστές που θέλουν να περάσουν μία ατζέντα που είναι μακριά από τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η προοδευτική σοσιαλδημοκρατία πρέπει να ανασυγκροτείται στη βάση προοδευτικών θέσεων.

Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά

Η επιτροπή Αλιβιζάτου έχει συγκληθεί από εκπροσώπους των κομμάτων, των κινήσεων και των εκπροσώπων των υποψηφίων επικεφαλής. Συνεπώς είναι υπεύθυνη η Επιτροπή για τα τεχνικά και τα διαδικαστικά θέματα της εκλογής.
Δεν είμαι υπέρ κανενός αρχηγοκεντρικού μοντέλου παλαιών ετών, ξεπερασμένων δεκαετιών, για να περνάμε σε συμβούλια μόνο υποψηφίων αρχηγών και να αποφασίζουν εκεί τα πάντα.
Ο κόσμος περιμένει λύσεις από την κεντροαριστερά στα προβλήματα της κοινωνίας. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε πάρα πολύ αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι δυνατόν να πάμε 3 και 4 μήνες πίσω για όλα αυτά.
Μπορεί να χρειαστεί να πάνε λίγες μέρες πίσω οι εκλογές για τον επικεφαλής, αλλά δεν μπορεί να συζητάμε για τέσσερις μήνες όλα αυτά τα διαδικαστικά ζητήματα. Έχουμε στη συνέχεια και το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου φορέα, πρέπει να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.
Μπορούν να γίνουν οι εκλογικές διαδικασίες εντός του 2017 και εντός του Νοεμβρίου, ώστε να μπορέσουμε να ανασυγκροτήσουμε το χώρο μας. Αυτός είναι ο στόχος.
Θέση μου είναι ότι είναι υπερβολικός ο αριθμός των υποψηφιοτήτων και έχω πει ότι βασικός λόγος είναι η μη ύπαρξη ενός ενιαίου πλαισίου, που θα έπρεπε να καθοριστεί έχοντας φτιάξει πρώτα το ενιαίο κόμμα και να εκλέξουμε μετά τον επικεφαλής του ενιαίου κόμματος, έχοντας ήδη καθοριστεί το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του φορέα.
Ανησυχώ ότι μπορεί να υπάρξουν φυγόκεντρες δυνάμεις, αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις για την επόμενη ημέρα από όλους τους υποψηφίους.
Έχετε δίκιο ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί και θα πρέπει να αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει ενιαίο κόμμα με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων. Είχα προτείνει να υπάρξει διπλή κάλπη και να αποφασίσει η βάση της κεντροαριστεράς και για αυτό το θέμα. Τι πιο δημοκρατικό; Δεν έγινε όμως αποδεκτό.
Θέση μου είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ενιαίο κόμμα, με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων.
Δεν μπορεί ορισμένοι να μιλούν για ενιαίο κόμμα και να το εννοούν χωρίς υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων, να τα θέλουμε όλα δηλαδή. Οι υποψήφιοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, δεν γίνεται να ψαρεύουμε σε θολά νερά.
Θέση μου είναι να φτιάξουμε ένα ενιαίο προοδευτικό κόμμα, με σύγχρονες θέσεις, με απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, στην παιδεία, την υγεία, την ανεργία.
Πρέπει να φέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο, ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τα διαδικαστικά ζητήματα.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας