Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις - Η Τουρκία εξέδωσε Navtex για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα Κύριο

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις - Η Τουρκία εξέδωσε Navtex για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Η Τουρκία προχωρά σε έρευνες στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλεια.

 

Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα, 21 Ιουλίου έως την Κυριακή 2 Αυγούστου.

 

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ1, με τη Navtex που εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου.

 

Όπως μετέδωσε το ρεπορτάζ, στην περιοχή πλέει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι ένοπλες δυνάμεις.

 

Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, είχε ανακοινωθεί Navtex για γεωτρήσεις στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κύπρου. Συγκεκριμένα, από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 18 Αυγούστου, νοτιοδυτικά της Κύπρου, στα οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

 

Τέσσερα τουρκικά πλοία θα κάνουν τη νέα γεώτρηση, το Γιαβούζ και τα σκάφη «Ερτουγρούλ μπέη», «Οσμάν μπέη» και «Ορχάν μπέη». Παράλληλα, η Τουρκία προειδοποίησε αυστηρά πως «συστήνεται να μην παρενοχληθεί το πεδίο εργασίας».

 

Η παραπάνω ενέργεια της Άγκυρας έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικών κινήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο αποφάσεων.

 

Ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 14.23 στη νήσο Στρογγύλη και Μεγίστη στα 12.500 πόδια.

 

Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα στη ναυτική βάση του Ακσάζ και έχουν βγει από εκεί 15 ναυτικές μονάδες γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό και στην Αθήνα και στο Πολεμικό Ναυτικό που βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή.

 

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κύπρο όπου βρισκόταν για την επέτειο από την τουρκική εισβολή.

 

Σημειώνεται ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για την ανάφλεξη μιας γενικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο ακόμα και για την περίοδο πριν από τις αρχές του φθινοπώρου, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα σημειώνονται ενδείξεις ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να επιταχύνει έτι περαιτέρω τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

 

Tο 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

 

Συναγερμός έχει δοθεί σε όλες τις περιοχές των συνόρων από τον Έβρο έως και το Καστελόριζο, ενώ ανακαλούνται και άδειες.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά η Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, όπως και οι μονάδες που βρίσκονται οχυρωμένες στο σύμπλεγμα της Μεγίστης αλλά και στα Δωδεκάνησα.

Στη λοιπή χώρα επικρατεί αυξημένη επιφυλακή , 2 υποβρύχια του ΠΝ βρίσκονται στην περιοχή των Δωδεκανήσων και της Μεγίστης, 2 φρεγάτες του ΠΝ βρίσκονται στην περιοχή όπως και αριθμό περιπολικών σκαφών, ενώ ε΄χουν ήδη στοχοποιηθεί όλες οι εγκαταστάσεις του τουρκικού ναυστάθμου στο Ακσάζ οι οποίες και θα πληγούν πρώτες από την πολεμική Αεροπορία και από βλήματα MM-40 EXOCET BLOCK-3 και το TΠΚ κλάσης Rouset και μπορούν πλήξουν στη διαμόρφωση επιφανείας εδάφους, το σύνολο των στρατηγικών στο Ακσάζ (αποθήκες όπλων & κέντρα διοίκησης στο Ακσάζ και τη Σμύρνη. Υπενθυμίζεται ότι οι Bock 3 έχουν ακτίνα δράσης 160 χιλιόμετρα.

 

Εισβάλλει σε κυπριακή, ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Παράλληλα, όπως αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα reporter.com.cy η Άγκυρα έκανε το πρώτο βήμα, μετά τις συνεχιζόμενες απειλές της. Συγκεκριμένα μέσω του Σταθμού της Αττάλειας, εξέδωσε Navtex για διεξαγωγή θαλάσσιων ερευνών από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εντός των υφαλοκρηπίδων της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, όπως αυτές καθορίζονται από το Δίκαιο της Θάλασσας.

 

Συγκεκριμένα, η νέα τουρκική πρόκληση, αφορά τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πάφου, στο τριεθνές σημείο στο οποίο συναντώνται οι θάλασσες των τριών προαναφερθεισών χωρών με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά θαλάσσια περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η νέα Navtex βρίσκεται στα όρια της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης στα δυτικά σύνορα του Οικοπέδου τέσσερα και βορειότερα εκτείνεται εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας