επιδιόρθωσης. Για την ακρίβεια, αν σας «χτυπήσει» ο εν λόγω ιός, είναι καλύτερο να αγοράσετε καινούριο κινητό τηλέφωνο, παρά να προσπαθήσετε να επιδιορθώσετε το ήδη υπάρχον.
Σύμφωνα με την εταιρεία «Lookout», υπάρχουν χιλιάδες δείγματα του συγκεκριμένου κακόβουλου λογισμικού στα καταστήματα εφαρμογών.
Με τις ονομασίες «Shedun», «Shuanet» και «ShiftyBug», το κακόβουλο λογισμικό του Android έχει σε όλες τις μορφές του τον ίδιο θανατηφόρο κώδικα, που μολύνει το smartphone του θύματος.
Η «Lookout», συγκεκριμένα, εντόπισε περισσότερα από 20.000 δείγματα του ιού, μεταμφιεσμένα σε νόμιμες εφαρμογές, όπως οι: Candy Crush, Facebook, GoogleNow, NYTimes, ΟΚΤΑ, Snapchat, Twitter, WhatsApp και πολλά άλλα.
Σε αντίθεση με άλλους ιούς, ο νέος αυτός τύπος είναι εντελώς αθόρυβος, έτσι ώστε το θύμα να μην καταλαβαίνει ότι το smartphone του έχει μολυνθεί.
Όπως προειδοποιεί η εταιρεία ασφαλείας: «Αυτή είναι μια νέα, ιδιαίτερα ανησυχητική τάση ιών. Τα θύματα είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να καταργήσουν την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού. Έτσι, μπορούν είτε να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια, είτε απλά να αγοράσουν μια νέα συσκευή».
Πιστεύεται ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ιούς προέρχονται από μη εγκεκριμένα καταστήματα εφαρμογών, οπότε οι χρήστες Android συμβουλεύονται να κατεβάζουν μόνο αξιόπιστες εφαρμογές από το Play Store της Google.
Όπως, σχολιάζει η «Lookout» στο επίσημο blog της: «Για όσα άτομα έχουν μολυνθεί με Shedun, Shuanet, και ShiftyBug, μπορεί να σημαίνει την αγορά ενός νέου τηλεφώνου. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι αυτές οι εφαρμογές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα, όπου δεν θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση, δεδομένης της κλιμάκωσης των προνομίων τους».
Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου κακόβουλου λογισμικού έρχεται να προστεθεί στα κακά νέα για τα Android, καθώς η Google ανακοίνωσε πρόσφατα πως εντοπίστηκαν κάποια σοβαρά προβλήματα στο καινούριο Samsung Galaxy S6 edge.
H εν λόγω συσκευή, η οποία κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος, ανακαλύφθηκε πως έχει 11 «παραθυράκια» στην ασφάλειά της, κάνοντας έτσι πανεύκολο στους hackers να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των emails του.
Αυτό, όμως, που καθιστά το πρόβλημα τόσο επικίνδυνο, είναι πως είναι δυνατό τα emails κάποιου χρήστη να προωθηθούν σε άλλους λογαριασμούς, χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει.
Όπως φαίνεται, η Google έχει ήδη διορθώσει οκτώ από αυτά τα «παραθυράκια» ασφαλείας.