Χρυσάφι από τα σκουπίδια θα μπορούσαμε να βγάλουμε! Κύριο

Χρυσάφι από τα σκουπίδια θα μπορούσαμε να βγάλουμε!

Χρυσάφι από τα ... σκουπίδια θα μπορούσε να βγάλει η Ελλάδα, δημιουργώντας παράλληλα και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τις επισημάνσεις έκαναν οι ομιλητές σε ημερίδα με θέμα "Διαχείριση Απορριμμάτων και

Λυμάτων στην Ελλάδα και στη Γερμανία", που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

"Πρόσφατη μελέτη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνει ότι η πλήρης εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα απόβλητα θα αυξήσει τον ετήσιο κύκλο εργασιών του κλάδου κατά 42 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 400.000 θέσεις εργασίας. Αυτό για την Ελλάδα, σημαίνει αύξηση κατά 1,23 δισ. ευρώ και 12.000 θέσεις εργασίας, ενώ για την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας άνοδο κατά 189 εκατομμύρια ευρώ και 1800 θέσεις αντίστοιχα" τόνισε στην ημερίδα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης).
Ωστόσο η Ελλάδα, όπως διευκρίνισε, υπολείπεται σημαντικά των στόχων που τίθενται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς άνω του 80% των αστικών στερεών αποβλήτων οδηγείται απ΄ ευθείας σε υγειονομική ταφή.

Από την άλλη πλευρά, στη Γερμανία, σύμφωνα με την Κριστίν Χορν (Christine Horn) από το Τμήμα Κλιματικής Προστασίας του Ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, "από τη διαχείριση των απορριμμάτων δημιουργήθηκαν 250.000 θέσεις εργασίας και ο τζίρος ανέρχεται ετησίως σε 50 δισ. ευρώ". "Κι αυτό οφείλεται", εξήγησε ο γενικός πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Βάλτερ Στέχελ (Walter Stechel), "στο ότι από το 2015 αξιοποιείται το 91% των απορριμμάτων, εκ των οποίων το 68% πηγαίνει για ανακύκλωση".

"Μάλιστα ο Γερμανός πολίτης παράγει ετησίως 625 κιλά αστικά απόβλητα, σε αντίθεση με τον Ελληνα που παράγει 485, γεγονός που αποδίδεται στο υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα" είπε ο κ.Στέχελ.
Από την πλευρά του, ο Καρλ Ρότνικ (Karl Rottnick), πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών Μηχανημάτων & Εγκαταστάσεων Γερμανίας (VDMA), ανέφερε ότι το 2016 η Γερμανία αύξησε τις εξαγωγές μηχανημάτων στην Ελλάδα, εξαγωγές οι οποίες ανήλθαν σε αξία σε περίπου 380 εκατομμύρια ευρώ το 2016, με αποτέλεσμα η Γερμανία να κατατάσσεται δεύτερη σε εξαγωγές μηχανημάτων στην Ελλάδα, μετά την Ιταλία.
Αισθητήρες... γεμίσματος των κάδων!

Αισθητήρες σε 200 κάδους απορριμμάτων τοποθέτησε πιλοτικά εταιρία στη Γερμανία, πετυχαίνοντας βελτίωση κατά 30% της εφοδιαστικής αλυσίδας και συγκομιδής απορριμμάτων.
"Οι αισθητήρες μας συλλέγουν και αναλύουν τα στοιχεία των κάδων των αποβλήτων και το ακριβές επίπεδο περιεκτικότητάς τους ώστε στο τέλος να διεξάγεται μια βέλτιστη διαδρομή για το άδειασμα των δοχείων.

Με αυτή την μέθοδο επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση χρόνου και η μείωση των εκπομπών ρύπων" τόνισε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Binando GMBh Νικόλαος Μπάλτσιος. Διευκρίνισε παράλληλα, ότι είναι σημαντικό ο οδηγός του απορριμματοφόρου να γνωρίζει "τη σωστή στιγμή, τον σωστό κάδο, δηλαδή πότε είναι γεμάτος χωρίς να είναι υπερπλήρης ώστε να εξοικονομείται χρόνος".

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας