Η επαφή με σκύλους προσφέρει συντροφικότητα, χαρά, στοργή και παρέχει πολλά οφέλη στην ψυχική και σωματική υγεία. Ωστόσο την αρμονική αυτή εικόνα μπορεί να διαταράξει το δάγκωμα από τον σκύλο, το οποίο είναι αρκετά συνηθισμένο στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 1.656 άνθρωποι έπεσαν θύμα δαγκώματος από σκύλο στη χώρα μας το εξάμηνο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2023.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι μόνον όσοι αναζήτησαν ιατρική φροντίδα σε δομές υγειονομικής περίθαλψης. Ανέρχονται σε 1.656, αντιστοιχώντας σε 15,8 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους. Η συχνότητα των επισκέψεων διέφερε σημαντικά μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Ελλάδας. Τις περισσότερες είχε η Κεντρική Μακεδονία και τις λιγότερες τα νησιά του νοτίου Αιγαίου.
Ο ΕΟΔΥ τονίζει πως τα δαγκώματα σκύλων ως τραυματικά γεγονότα μπορεί να οδηγήσουν σε λειτουργική βλάβη ή παραμόρφωση. Συνοδεύονται επίσης από σωματικό πόνο και οδύνη.
Υπάρχει επίσης κίνδυνος να επιμολυνθεί το θύμα τους από παθογόνους μικροοργανισμούς ή κοινά βακτήρια από το στόμα του ζώου, αλλά και από την επιφάνεια του δικού του δέρματος. Σε τέτοια περίπτωση ελλοχεύει και κίνδυνος λοίμωξης από το κλωστηρίδιο του τετάνου (Clostridium tetani) και παστερέλα (Pasteurella multocida).
Επιπλέον, σε ορισμένες περιοχές στα βόρεια της χώρας μας συνορεύουμε με χώρες όπου ενδημεί η λύσσα. Έτσι, ένα δάγκωμα μπορεί να πυροδοτήσει διαδικασία ιατρικής αξιολόγησης για λήψη αντιλυσσικής αγωγής.
Πόσο σοβαρά ήταν τα δαγκώματα από σκύλους
Από τους 1.656 τραυματισμούς που καταγράφηκαν, οι περισσότεροι (το 67,3%) ήταν ελαφροί. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (το 27,7%) ήταν μέτριοι. Οι υπόλοιποι ήταν σοβαροί (79 τραυματίες ή 4,9% των περιστατικών) ή κρίσιμοι (1 τραυματίας ή ποσοστό 0,1%).
Τα σημεία του σώματος όπου ήταν πιο συχνό το δάγκωμα του σκύλου ήταν τα πόδια. Υπήρχαν όμως και τραυματισμοί στο κεφάλι και στον αυχένα, αλλά κυρίως σε νεότερα άτομα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του news247.gr
Στο σχεδόν 37% των περιπτώσεων οι τραυματίες δεν είχαν ένα δάγκωμα, αλλά πολλά. Επιπλέον, το σχεδόν 3,9% των ασθενών (οι 46) χρειάσθηκαν νοσηλεία. Ένα άλλο 1,4% (16 τραυματίες) παραπέμφθηκαν σε άλλα νοσοκομεία για εξειδικευμένη περίθαλψη.
Σχεδόν 12% των περιστατικών παρατηρήθηκε απώλεια ιστού, που συχνότερα αφορούσε δερματική βλάβη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρών δαγκωμάτων, σημειώθηκε μερικός ή και πλήρης ακρωτηριασμός δακτύλων του χεριού. Αυτό συνέβη σε συνολικώς 9 περιστατικά. Άλλοι 54 ασθενείς είχαν επιφανειακή απώλεια δέρματος, ενώ 43 είχαν απώλεια δέρματος και υποκείμενου ιστού.
Ανεύθυνοι ιδιοκτήτες και ανεύθυνο κράτος
Ο Ιωάννης Γαϊτανάκης, προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας, επισημαίνει σε ρεπορτάζ του «Κ» της «Καθημερινής» πως τα δαγκώματα και οι επιθέσεις σκύλων είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ έντονα τις τοπικές κοινωνίες καθώς μπορεί να προκληθούν οδυνηρές συνέπειες τόσο στα ανθρώπινα θύματα (θάνατος, σοβαρός τραυματισμός, μετατραυματικό στρες) όσο και στα εμπλεκόμενα ζώα (ευθανασία, εγκατάλειψη, αναίτια στοχοποίηση, φόλες).
«Το φαινόμενο είναι πολύ δύσκολο να μελετηθεί καθώς είναι πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αύξηση των δαγκωμάτων και των επιθέσεων που παρατηρείται στον σύγχρονο κόσμο οφείλεται κατά πολύ στον υπερπληθυσμό των κατοικίδιων ζώων, την ελλιπή εκπαίδευση, την έλλειψη κρατικής μέριμνας και σίγουρα την ανθρώπινη ανευθυνότητα», εξηγεί.
Κατά τον ίδιο, συνήθως πίσω από τέτοια περιστατικά βρίσκεται ένας ανεύθυνος ιδιοκτήτης αλλά και ένα ανεύθυνο κράτος.
«Δυστυχώς στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων πίσω από κάθε δάγκωμα κρύβεται μια ανεύθυνη ανθρώπινη πράξη» λέει χαρακτηριστικά.
«Το ζώο από μόνο του δεν φταίει ποτέ, η έκφραση επιθετικής συμπεριφοράς θεωρείται φυσιολογική για ένα ζώο. Αν επιτεθεί ένα αδέσποτο, πρώτος από όλους φταίει ο ασυνείδητος που το εγκατέλειψε, αν επιτεθεί ένα δεσποζόμενο φταίει ο ιδιοκτήτης του για πολλούς λόγους. Πολλά δαγκώματα γίνονται και από μια λανθασμένη ανθρώπινη αντίδραση, από έλλειψη εκπαίδευσης, έλλειψη γνώσεων. Μεγάλη ευθύνη έχει και το κράτος. Το κράτος αρχικά θα έπρεπε να εκπαιδεύσει τον πληθυσμό γενικά πάνω σε θέματα των ζώων. Θα πρέπει να φροντίζει να κάνει τακτικούς ελέγχους. Θα πρέπει οι αστυνομικές αρχές να κάνουν ελέγχους από σπίτι σε σπίτι, από γειτονιά σε γειτονιά. Να υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες να βάζουν ηλεκτρονική σήμανση στα ζώα τους και να καταπολεμήσουν το φαινόμενο των δεσποζόμενων σκυλιών που αφήνονται ελεύθερα και μπαινοβγαίνουν στις αυλές. Για τα σκυλιά που ξεφεύγουν της προσοχής ή που αφήνονται ελευθέρα ο νόμος 4830/2021 προβλέπει από διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ μέχρι σύλληψη μέσω της αυτόφωρης διαδικασίας (Ν.2017/1992)», καταλήγει ο ίδιος μιλώντας στο «Κ».