Νηστεύοντας για 40 ημέρες, μέχρι δηλαδή το Πάσχα, ο οργανισμός έχει την ευκαιρία να αποβάλλει τις διοξίνες ενώ είναι μια ιδανική ευκαιρία να χάσετε βάρος. Σε όλη την διάρκεια της νηστείας η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια μειώνονται σημαντικά αφού απαγορεύεται η κατανάλωση κρεατικών.
Εξάλλου, όσοι νηστεύουν επιτρέπεται να φάνε όσπρια λαδερά, φρούτα και λαχανικά. Η υιοθέτηση αυτής της τακτικής φαίνεται ότι προλαβαίνει την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.
Επίσης η κατανάλωση φυτικών ινών, μειώνει τη γλυκόζη και τα λιπίδια και χαρίζει ευεξία και μακροζωία. Οι όποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν από την παραδοσιακή διατροφή της Σαρακοστής περιορίζονται στην στέρηση πρωτεϊνών και σιδήρου λόγω της μη κατανάλωσης κρέατος.
Όμως υπάρχουν άλλες τροφές από τις οποίες ο οργανισμός μπορεί να πάρει τα στοιχεία αυτά.
iatropedia