Ιός Δυτικού Νείλου: Φόβοι ΕΟΔΥ ότι τα κρούσματα θα «σπάσουν» το ρεκόρ του 2018

Ιός Δυτικού Νείλου: Φόβοι ΕΟΔΥ ότι τα κρούσματα θα «σπάσουν» το ρεκόρ του 2018

Μεγαλώνει η ανησυχία για τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς καθημερινά αυξάνονται οι περιοχές στην Ελλάδα στις οποίες εντοπίζονται κρούσματα με τον ΕΟΔΥ να είναι βρίσκεται σε επιφυλακή.

 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέσα σε μόλις τρεις ημέρες οι περιφέρειες που έχουν εντοπιστεί κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου αυξήθηκαν από 20 σε 23 και οι δήμοι από 53 σε 60 με τον ΕΟΔΥ να παρακολουθεί στενά το θέμα.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών που μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 100 αλλά και οι θάνατοι που έχουν αγγίξει τους 12, αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

 

Η φετινή έξαρση, όπως λένε, οφείλεται στην παρατεταμένη περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών, η οποία έχει συμβάλλει στην αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.

 

Αυτό το γεγονός ενδέχεται να συμβάλλει και στην επέκταση της περιόδου επιτήρησης του ιού, ενδεχομένως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

 

Εντωμεταξύ, μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα, από τον ιό του Δυτικού Νείλου:

 

24 άνθρωποι νόσησαν,

21 εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία,

8 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ),

59 από τους 100 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο

 

Από τα μέχρι στιγμής 100 κρούσματα του 2024, τα 76 παρουσίασαν εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, ή οξεία χαλαρή παράλυση.

 

Υψηλόβαθμες πηγές του ΕΟΔΥ ανέφεραν στο iatropedia.gr, ότι δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου να αγγίξουμε, ή ακόμη και να ξεπεράσουμε την έξαρση του 2018.

 

Να σημειωθεί πως τη συγκεκριμένη χρονιά διαγνώστηκαν στην Ελλάδα συνολικά 316 εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων τα 243 παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση).

 

Μέσα σε 5 μήνες εντός του 2018 σημειώθηκαν, επίσης, 50 θάνατοι ασθενών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Οι περισσότεροι ήταν άνω των 63 ετών.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας