«Καλπάζει» ο ιός του δυτικού Νείλου: Πέντε νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα - Τα ύποπτα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε Κύριο

«Καλπάζει» ο ιός του δυτικού Νείλου: Πέντε νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα - Τα ύποπτα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πέντε νέα περιστατικά του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα σύμφωνα με την επίσημη αναφορά του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 10.

Από αυτούς τους ασθενείς, 7 έχουν πάρει εξιτήριο και 3 παραμένουν για νοσηλεία σε νοσοκομεία της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό για το έτος 2019 -και για την ακρίβεια από τον Ιούνιο που ξεκίνησε η καταγραφή των κρουσμάτων για φέτος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχειά του ΕΟΔΥ, από την αρχή της περιόδου 2019, μέχρι τις 25/07/2019 (και ώρα 14.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 10 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 5 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 5 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για τα περιστατικά, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση του ιού του Δυτικού Νείλου.

Το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, εντός 24 ωρών από τη δήλωσή τους, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθεί ο πιθανός τόπος έκθεσης, τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές.

Η μετάδοση της λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου γίνεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών ή μέσω μετάγγισης ή μεταμόσχευσης. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

Ο χρόνος επώασης μετά το τσίμπημα του κουνουπιού είναι 2-14 ημέρες οπότε εμφανίζονται και τα συμπτώματα.

Η διάρκεια των συμπτωμάτων στις ήπιες μορφές είναι λίγες ημέρες, ενώ στις πιο σοβαρές μορφές της λοίμωξης είναι από μερικές ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες. Υπάρχουν διάφορες μορφές συμπτωμάτων:

Ασυμπτωματική μορφή: στην κατηγορία αυτή ανήκει το 80% των μολυνθέντων και δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.

Ήπια μορφή: στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκει το 20% των μολυνθέντων και παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πυρετό, ήπια κεφαλαλγία, κακουχία, αρθραλγίες, μυαλγίες, εμέτους (πιθανόν), διάρροιες (πιθανόν) ή κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα.

Σοβαρή μορφή λοίμωξης: προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και στην κατηγορία αυτή ανήκει το 1% των μολυνθέντων με συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, έντονη κεφαλαλγία, πιθανή αυχενική δυσκαμψία, διαταραχές επιπέδου συνείδησης (αποπροσανατολισμός τόπου-χρόνου, διέγερση, υπνηλία κ.λπ.) ή επιληπτικές κρίσεις (πιθανόν).

Η αντιμετώπιση της νόσου στην ήπια μορφή περιλαμβάνει συμπτωματική αγωγή (αντιπυρετικά παυσίπονα), ενώ στη σοβαρή μορφή της νόσου υποστηρικτική αγωγή όπως χορήγηση ενδοφλέβιων ορών, αντιεπιληπτική αγωγή (σε επιληπτικές κρίσεις), επί διεγέρσεως κατασταλτικά φάρμακα, επί διαταραχών της αναπνοής μηχανική υποστήριξη.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας