Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς στη νέα ενημέρωση για τον κορονοϊό Covid-19.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα:
31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 418 συνολικά
64 απροσδιόριστης προέλευσης
79 νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία
14 έχουν πάρει εξιτήριο
13 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία
Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι τα 70 έτη
Σχετικά με τη διασπορά του ιού, σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφονται πάνω από 208.000 κρούσματα και 8.200 θάνατοι σε διάφορες χώρες.
Ο κ. Τσιόδρας διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα για τα τεστ κορονοϊού και επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να παμένουν όλοι σπίτι σε συνθήκες απομόνωσης σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αναφέρθηκε εκτενώς στους ελέγχους που γίνονται στην Ελλάδα και στα μοντέλα που ακολουθούν άλλες χώρες.
Όπως είπε, χρησιμοποιούμε μαθηματικά μοντέλα, τα οποία επεξεργάζονται στο ΕΚΠΑ και σύμφωνα με αυτά, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 2.000 με 3.000 περιστατικά στο γενικό πληθυσμό.
Ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι σταδιακά, όσο οι αριθμοί αυξάνονται, δεν θα μετράμε ένα προς ένα τα κρούσματα, αλλά θα ανακοινώνονται τα πιο σοβαρά. Μέχρι σήμερα έχουν ελεχθεί 6/000 δείγματα.
Απαγόρευση συναθροίσεων ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται πλέον οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων. Οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 1.000 ευρώ. Ο ίδιος έκανε αυστηρή σύσταση στους πολίτες να παραμένουν σπίτι και να έχουν επαφές με άτομα αυστηρώς εντός εκτός οικογενειακού κύκλου.
Ενδεικτικά ως αποδεκτές εξαιρέσεις είναι οι εξής περιπτώσεις:
μετάβαση σε εργασία
επίσκεψη σε γιατρό
μετάβαση σε τράπεζα
μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων
μετάβαση σε ταχυδρομείο
σωματική άσκση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή με δυο κρατώντας αναγκαία απόσταση
κίνηση για παροχή βοήθειας
Η μάχη συνεχίζεται με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην πρώτη γραμμή, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Οδηγίες για απομόνωση στο σπίτι - Τι κάνω εάν ήρθα σε επαφή με κρούσμα
Αναλυτικές οδηγίες για αερισμό δωματίων, περιορισμούς σε φροντίδα άλλων ατόμων, πλύσιμο χεριών, κάλυψη σώματος, απολύμανση επιφανειών και καθαρισμό χώρων.
Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορονοϊό (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:
Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2m από το άτομο.
Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ασθενή όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:50, αν χρησιμοποιείται χλωρίνη αρχικής αραίωσης 5%.
Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.
Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ.πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ (τηλ: 210 5212 054), για να λάβει οδηγίες.