Κορονοϊός: Η "Οδύσσεια" της μάσκας Κύριο

Κορονοϊός: Η "Οδύσσεια" της μάσκας

Από την επικουρική συμβολή της μέχρι την ευρεία υποχρεωτικότητά της στην αναχαίτιση της επιδημίας, η χρήση μάσκας ακόμη και σήμερα θεωρείται πεδίο σοβαρής αντιπαράθεσης. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Σωτήρη Τσιόδρα ότι η χρήση μάσκας πέρασε από μύρια κύματα.


Αν και στα αρχικά στάδια εξάπλωσης της επιδημίας η αναγκαιότητα στη χρήση μάσκας είχε τονιστεί ως ένα επικουρικό όπλο στην προσπάθεια αναχαίτισης του νέου κορονοϊού, πλέον το μέτρο αυτό τείνει να επιβληθεί σε όλες σχεδόν τις...δημόσιες εμφανίσεις μας. Η μάσκα πάντως εξακολουθεί να προκαλεί έντονες συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα, σχετικά με την χρησιμότητά της κατά της πανδημίας και μάλιστα ήδη θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για πραγματική Οδύσσεια του μέτρου.

 

Την προηγούμενη Τρίτη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στην οποία συμμετείχε εκτάκτως, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας σε ερώτημα τους News247.gr ανέφερε πως η χρήση μάσκας, πέρασε από μύρια κύματα, καθώς υπήρξαν διαφορετικά σε σχέση με σήμερα επιχειρήματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον Απρίλιο, τον Μάιο, για μη καθολική χρήση της.

 

"Νομίζω ότι τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα, στηρίζουν πλέον την χρήση της και ως ένα από τα σημαντικότερα μέτρα περιορισμού της διασποράς. Δεν είναι το μόνο. Επίσης η διατήρηση της απόστασης κατά κάποιους επιστήμονες είναι σημαντικότερη από την χρήση μάσκας. Επίσης ο χρόνος με τον οποίο θα παραμείνεις σε ένα κλειστό χώρο έχει τεράστια σημασία. Και το αν θα παραμένει στον αέρα το αεροσταγονίδιο από τον ασυμπτωματικό ή τον συμπτωματικό που έχει προσβληθεί από τον ιό", είχε αναφέρει ο καθηγητής.

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μάσκα προστατεύει. Προστατεύει περισσότερο τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ισχυρή συμπτωματολογία της νόσου από το να μεταδώσουν την νόσο στους άλλους σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς. Προστατεύει και τους δυο που την φορούν.

 

Το μήνυμα έχει αλλάξει αναφέρει ο κ. Τσιόδρας και σχετικά με τη διαφορετική άποψη που υποστηρίζει σήμερα είχε σημειώσει ότι " Θυμάστε, σας έλεγα το «Φοράμε τη μάσκα να προστατεύσουμε τους άλλους από τον εαυτό μας». Πλέον το μήνυμα σε όλη την επιστημονική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται ότι «Φοράω τη μάσκα και προστατεύω και τον άλλον από εμένα αλλά και εμένα από τον άλλον». Άρα το μήνυμα είναι διπλό. Είναι διπλή η προστασία της μάσκας".

 

Όσον αφορά στην επιβολή της χρήσης μάσκας από την αρχή της εξάπλωσης της επιδημίας στη χώρα, το παράδειγμα των ανατολικών χωρών μας λέει ότι αυτές με λιγότερα επιστημονικά δεδομένα προχώρησαν πιο άμεσα στην εφαρμογή του μέτρου σε σχέση με τον δυτικό κόσμο ο οποίος είχε μια αμφισβήτηση, μια δυσπιστία στο θέμα της μάσκας η οποία, μάλιστα, έχει να κάνει με χρήση της μάσκας με κακό τρόπο.

 

Πάντως ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η καθολική χρήση της μάσκας από μόνη της δεν φτάνει. Χρειάζονται και τα άλλα μέτρα, της απόστασης και της υγιεινής των χεριών. Παρόλα αυτά, είναι ένα σημαντικό μέτρο που έχει καθιερωθεί στην επιστημονική συνείδηση της πλειονότητας των επιστημόνων στην υφήλιο.

 

Να σημειώσουμε ακόμη ότι χθες εκδόθηκε και νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναφέρει την αυστηρότητα της εφαρμογής του μέτρου της χρήσης μάσκας σχεδόν στο σύνολο των δημόσιων συναναστροφών μας.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η αναφορά του καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο London School of Economis κ. Ηλία Μόσιαλου. Όπως τονίζει "Η επέκταση της χρήσης της μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους είναι ένα θετικό μέτρο. Η εφαρμογή όμως του μέτρου πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους κλειστούς χώρους ειδικά όταν δεν υπάρχει φυσικός αερισμός και ανανέωση του αέρα με φρέσκο αέρα. Η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είναι οριζόντια χωρίς εξαιρέσεις".

 

Επίσης χθες ο καθηγητής εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος με τον -και πάλι- τριψήφιο αριθμό (152) νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες αναφέροντας ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος (κατά 8-10 φορές).

 

"Τώρα χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, σχέδιο και προγραμματισμός, ιδιαίτερα για τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες όταν αρκετές δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους. Χρειάζεται όμως και συστηματική υλοποίηση των μέτρων από όλους. Και εφαρμογή των μέτρων με οριζόντιο τρόπο και χωρίς εξαιρέσεις. Δεν υπάρχουν κατηγορίες πολιτών και δημοσίων λειτουργών που είναι αλώβητοι και δεν κολλάνε/μεταδίδουν το ιό. Επομένως η εφαρμογή των μέτρων θα πρέπει να γίνεται από όλους και ιδιαίτερα σε όλους τους κλειστούς χώρους. Αυτό δεν έγινε από όλους πρόσφατα σε κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, την ορκωμοσία υπουργών. Ελπίζω να μην επαναληφθεί", αναφέρει ο κ. Μόσιαλος.

 

www.news247.gr

Γιώργος Σακκάς

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας