Αύριο συνεδριάζει η επιτροπή για χαλάρωση των μέτρων - Το 70,8% του γενικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο
Επτά στους δέκα πολίτες πλέον έχουν θωρακιστεί έναντι του κορωνοιού, φέρνοντας τη χώρα μας, αν και με καθυστέρηση, στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Εμβολιασμένα με δύο δόσεις είναι 7.418.623 άτομα, που αποτελούν το 70,8% του γενικού πληθυσμού, με το αντίστοιχο ποσοστό της ΕΕ να είναι 70,7%.
Η εμβολιαστική κάλυψη που έχει επιτευχθεί σε συνδυασμό με την υποχώρηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνώσεων και των θανάτων -οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της επιδημίας- επιτρέπουν στους ειδικούς και την κυβέρνηση να ανοίγουν σταθερά τον δρόμο για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων με χρονικό ορίζοντα τον Μάρτιο, και μόνο για τους εμβολιασμένους.
Κατά την αυριανή προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να αξιολογηθεί αν η κατάσταση επιτρέπει την επιστροφή των εμβολιασμένων θεατών στα γήπεδα αλλά και των εμβόλιασμένων ορθίων θαμώνων στους χώρους διασκέδασης, με τις πληροφορίες να θέλουν τους ειδικούς να είναι έτοιμοι να δώσουν το πράσινο φως για αυτό το βήμα.
Εκτός από "διαβατήριο" για την επιστροφή στην κανονικότητα, το εμβόλιο έναντι της λοίμωξης Covid εξασφαλίζει και την προστασία από τον επικίνδυνο ιό για τις ευπαθείς ομάδες, όπως επισήμανε για μια ακόμη φορά χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.
Ωστόσο στην Ελλάδα, ένας σημαντικός πυρήνας ανεμβολίαστων και πιθανόν σκληρών αντιεμβολιαστών παραμενει ενεργός και μάλιστα στην πιο διάτρητη ηλικιακή δεξαμενή, αυτη των ατόμων άνω των 60 χρόνων.
Τα τελευταία στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι αποκαλυπτικά: στα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων έχει καταγραφεί το 9,7% των συνολικών κρουσμάτων κορωνοιού από την αρχή της επιδημίας. Όμως από το μικρό αυτό ποσοστό μολύνσεων -σε σύγκριση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες που καταλαμβάνουν το 90,3% - έχει προκύψει το 82,9% των θανάτων λόγω κορωνοιού. Από τους 24.836 νεκρούς της επιδημίας στη χώρα μας οι 20.588 είναι ηλικίας άνω των 65 χρόνων.
Παρά τις σαφείς επιστημονικές οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοιού των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων που αποτελούν την πλεον ευπαθή ομάδα πολιτών, αλλά και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού από τις 16 Ιανουαρίου, περιπου 310.000 άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας παραμένουν χωρίς θωράκιση.
Τον περασμένο Νοέμβριο οποτε και νομοθετήθηκε με τον Ν. 4865/2021 η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα για τους παραβάτες, οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 60 χρόνων ήταν περίπου 530.000 και μέχρι τις 16 Ιανουαρίου ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 220.000 - αυτοί προγραμμάτισαν το ραντεβού τους για εμβολιασμό.
Αύριο, είναι προγραμματισμένη η επόμενη διασταύρωση των σχετικών στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι από τους πολίτες 60 ετών και άνω παραμένουν ακόμη ανεμβολίαστοι.
Όπως προβλέπεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία των διασταυρώσεων, θα αντληθούν τα αναγκαία στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων της ΗΔΙΚΑ, του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών κ.λ.π. και θα ταυτοποιηθούν με τους ΑΦΜ των υπόχρεων.
Στη συγκεκριμένη ομάδα υπόχρεων για εμβολιασμό, δηλαδή ατόμων ηλικίας άνω των 60, δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι που υποχρεούνται σε εμβολιασμό, πχ οι υγειονομικοί, οι πολίτες ηλικίας 96 χρόνων και άνω, όσοι δεν διαθέτουν ΑΦΜ κα τα φυσικα πρόσωπα που εργάζονται ως υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών ή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατ' εντολήν στο εξωτερικό.
Η βεβαίωση των προστίμων γίνεται από την ΑΑΔΕ και αναρτάται στην Προσωπική Πληροφόρηση του λογαριασμού Taxis των υπόχρεων και πρέπει να πληρωθεί με τη χρήση κωδικού πληρωμής με την ονομασία "ταυτότητα πληρωμής".
Η πληρωμή πρέπει να γίνεται ως τις 15 του επόμενου μήνα, οπότε αύριο θα αποσαφηνιστεί από τη διαδικασία διασταύρωσης των αρμοδίων υπουργείων πόσοι πολίτες έχουν τη συγκεκριμένη οφειλή - σημειωτέον για τον Ιανουάριο το πρόστιμο για τους πολίτες που δεν εμβολιάστηκαν είναι 50 ευρώ.