Ανησυχίες προκαλεί η εξέλιξη της νέας επιδημίας κορονοϊού που βρίσκεται σε έξαρση και όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι δεν έχει φθάσει ακόμα στην κορύφωση της. Τα κρούσματα αυξάνονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, τα νοσοκομεία γεμίζουν, οι θάνατοι είναι πολλοί και εμφανίζουν αυξητική τάση.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι στην κοινωνία επικρατεί αδικαιολόγητος εφησυχασμός και ότι οι κίνδυνοι υποτιμώνται, καθώς υπάρχει ήδη εξοικείωση με τη νόσο, ενώ οι “αντιεμβολιαστικές” απόψεις κέρδισαν έδαφος μετά την πανδημία και οι “συνωμοσιολόγοι” συνεχίζουν την προσπάθεια αμφισβήτησης επιστημονικών στοιχείων και διαπιστώσεων.
Σύμφωνα με τα τελευταία ανεπίσημα στοιχεία από κρατικά νοσοκομεία και κλινικές, στην Αττική τα κρούσματα είναι τριπλάσια σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Λοιμωξιολόγοι και ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς στην αιχμή της περιόδου διακοπών, όταν οι προφυλάξεις ατονούν και οι μετακινήσεις ευνοούν την μετάδοση της νόσου.
Κορύφωση μετά τον Δεκαπενταύγουστο
Κατά τις εκτιμήσεις τους, η επιδημία θα φθάσει σε κορύφωση στα μέσα Αυγούστου, ίως λίγο μετά τον 15Αύγουστο. Ομως μέχρι τότε το σύστημα υγείας-περίθαλψης θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και μπορεί να βρεθεί στα όρια των αντοχών του.
Ενθαρρυντικό πάντως είναι το γεγονός στην πλειονότητα των περιστατικών η νόσηση είναι ελαφρά και δεν απαιτείται εισαγωγή σε νοσοκομεία, ούτε νοσοκομειακή περίθαλψη. Ομως τα ευπαθή άτομα και όσοι έχουν συννοσηρότητες του καρδιαγγειακού, εκδηλώνουν σοβαρή νόσηση με πνευμονίες – όπως στην αρχική φάση της πανδημίας - και έχουν ανάγκη οξυγόνου.
Οσον αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης της νέας παραλλαγής FLiRT, που κυριαρχεί αυτή την περίοδο, λοιμωξιολόγοι αναφέρουν ότι αυτά τα στελέχη έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά προκαλούν λιγότερα προβλήματα και ελαφρότερη νόσηση.
Ελλείψεις στα νοσοκομεία
Παράλληλα όμως, όπως επισημαίνουν στελέχη των νοσοκομείων και ειδικοί επιστήμονες, το σύστημα είναι απροετοίμαστο και αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις. Οι κλίνες covid μειώθηκαν στο ελάχιστο μετά την πανδημία και μέχρι πρόσφατα υπήρχαν μόνο δύο κλινικές για κρεβάτια covid. Τώρα είναι σχεδόν πλήρεις και δεν επαρκούν.
Πολλές κλινικές αναγκάζονται να νοσηλεύουν και περιστατικά covid σε κάποιους θαλάμους τους, προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση. Ευτυχώς οι διασωληνώσεις είναι ακόμη λίγες και δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε ΜΕΘ.
Συστάσεις για "χαμηλούς τόνους"
Στο υπουργείο Υγείας θεωρούν ότι δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη να ληφθούν κάποια περιοριστικά μέτρα, τα οποία ενδεχομένως θα δημιουργούσαν κλίμα κινδυνολογίας και θα είχαν ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση στον τουρισμό και στην οικονομία. Συνιστούν λοιπόν σε γιατρούς και άλλους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας να αποφεύγουν τους “υψηλούς τόνους” και τον αδικαιολόγητο θόρυβο γύρω από την εξέλιξη της επιδημίας.
Συστάσεις διατυπώνονται επίσης προς τα άτομα των ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως οι άνω των 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα, που αν νοσήσουν θα πρέπει να πάρουν αντι-ιικά φάρμακα και να προλάβουν επιδείνωση της κατάστασης τους πριν καταστεί αναγκαία η εισαγωγή τους σε νοσοκομείο.
Παλιά και νέα εμβόλια
Αντιφατικές είναι οι εκτιμήσεις όσον αφορά το αν τα παλιά εμβόλια καλύπτουν την νέα παραλλαγή FLiRT. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός καλύπτει τις υπάρχουσες παραλλαγές. Άρα, «στις ευπαθείς ομάδες που εξακολουθούν να εμβολιάζονται, βάσει συστάσεων, παρέχεται ικανοποιητική προστασία». Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ανακοινώσει ότι οι τρέχουσες παραλλαγές καλύπτονται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από το υπάρχον εμβόλιο.
Ωστόσο, υπάρχει και η επιστημονική άποψη ότι το τρέχον εμβόλιο δεν καλύπτει τα τωρινά στελέχη. Κάποιοι γιατροί μάλιστα συμβουλεύουν τον κόσμο να μην εμβολιαστεί τώρα, αλλά το φθινόπωρο με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.