Καταργούνται εντός του Μαρτίου τα πολλαπλά πρόστιμα που μπορούν να επιβάλουν, με βάση το ισχύον καθεστώς, στις επιχειρήσεις οι επιθεωρητές εργασίας και, απολογιστικά, το ΙΚΑ για κάθε αδήλωτο - ανασφάλιστο εργαζόμενο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Ημερησία», ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε τη διατήρηση του ενός προστίμου για τη συγκεκριμένη παράβαση (των 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο ηλικίας άνω των 25 ετών και των 9.197 ευρώ αν είναι κάτω των 25 ετών, όπως ισχύουν από το Σεπτέμβριο του '13) και την ταυτόχρονη κατάργηση του «πορτοκαλί βιβλίου» στις επιχειρήσεις -αφού τα σχετικά στοιχεία δηλώνονται, πλέον, ηλεκτρονικά στην «Εργάνη».
Τα πρόστιμα, τα οποία θα καταργηθούν με ειδική ρύθμιση στο νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, είναι:
1. Τα επιπλέον 10.550 ευρώ και 9.197 ευρώ που επιβάλλονται στον εργοδότη για τη μη δήλωση (ακόμη και από αμέλεια) στην Ανακεφαλαιωτική Περιοδική Δήλωση του ΙΚΑ εργαζομένου, ο οποίος έχει κανονικά δηλωθεί στην «Εργάνη» και αποδεικνύεται από πλήθος εγγράφων (πρόσληψη, πίνακας προσωπικού, καταβολή εισφορών κ.λπ.) και τα 500 ευρώ για κάθε μη αναγραφόμενο στο «πορτοκαλί βιβλίο» απασχολουμένου με δεδομένη την υποχρέωση δήλωσης, πριν από την ανάληψη εργασίας, ηλεκτρονικά στην «Εργάνη», κάθε νεοπροσλαμβανόμενου. Για τις αλλαγές ωραρίων θα εξακολουθήσει, ωστόσο, να ισχύει η νέα υποχρέωση τήρησης του «Ειδικού Βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών» (δεν χρειάζεται θεώρηση από το ΣΕΠΕ) όπου θα πρέπει να δηλώνεται κάθε αλλαγή πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της, έτσι ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος και να μη νομιμοποιούνται οι τροποποιήσεις εκ των υστέρων (συνήθως ύστερα από έλεγχο της επιχείρησης).
2. Για τη μείωση του διαχειριστικού βάρους των επιχειρήσεων σχεδιάζεται λειτουργική αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος (μια εγγραφή αντί των δύο για τις αναγγελίες σε ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ) ενώ μειώθηκαν, αναδρομικά από 1ης Δεκεμβρίου, οι εργοδοτικές εισφορές στα επικουρικά ταμεία για απασχολουμένους - «παλαιούς« (πριν από το 1993) ασφαλισμένους σε 3 κλάδους, κατ' αναλογία των μειώσεων που έγιναν και στις εισφορές των εργαζομένων μετά την καθιέρωση ενιαίων ασφαλίστρων υπέρ του ΕΤΕΑ (3% για τον εργαζόμενο + 3% για τον εργοδότη και για βαρέα επιπλέον 4,25% + 3,75%, αντίστοιχα).
Το όφελος - διαφορά μεταξύ της προηγούμενης και της νέας εισφοράς για τις εμπορικές επιχειρήσεις είναι 0,6% (3,4% αντί 4%, καθώς περιλαμβάνεται η εισφορά 0,4% στον κλάδο του εφάπαξ), 2% σε χημικές βιομηχανίες - βιοτεχνίες (3% η νέα εισφορά του εργοδότη, όπως και του εργαζόμενου, από 5%) και 1% στο ναυτιλιακά πρακτορεία (3% από 4%). Χαμηλότερη εισφορά έχουν, από την ίδια ημερομηνία, και τα ασφαλιστικά ταμεία (εισφορά 3% αντί 5% υπέρ του ΕΤΕΑ για τους υπαλλήλους τους ? ασφαλισμένους στο ΤΕΑΠΟΚΑ οι οποίοι καταβάλλουν πλέον 3%, όπως όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι, αντί του 2% που ίσχυε).