το... πιάτο της.
«Πλέον δεν βρίσκω πουθενά και σε κανένα ράφι ελληνικά ροδάκινα και ελιές που τόσο απολάμβανα να τρώω σε καθημερινή βάση» λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Μαρίνα Λεμάεβα, μαζί με άλλους τέσσερις Ρώσους συναδέλφους, στις αρχές του μήνα πραγματοποίησαν στον κάμπο «οδοιπορικό γνωριμίας» με το ελληνικό ροδάκινο στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος ενημέρωσης και προώθησης που υλοποιεί η Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Αλιάκμονα, Μέσης και Μελίκης (ΑΛΜΜΕ), με εκτελεστικό οργανισμό τη Novacert.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης ροδάκινου σε τρίτες χώρες και συγκεκριμένα σε Ρωσία, Ουκρανία και Νορβηγία», που είναι τριετές, συνολικού ύψους 3,6 εκατ. ευρώ.
Πώς το εμπάργκο άλλαξε το «καλάθι» της Ρωσίδας νοικοκυράς
Δεν είναι, όμως, μόνο η νεαρή Ρωσίδα δημοσιογράφος που εδώ κι έναν μήνα βλέπει το καλάθι της άδειο από ελληνικά προϊόντα -αφού πλέον, όπως λέει, στα ράφια δεν υπάρχουν ελληνικά φρούτα και λαχανικά, παρά μόνο «κινεζικά και τουρκικά, που μπορεί να είναι πολύ πιο φθηνά, αλλά ποιοτικά υστερούν σημαντικά»- αλλά και πολλοί συμπατριώτες της.
Πολλοί Ρώσοι καταναλωτές, όπως αναφέρει, αντιμετωπίζουν ανάλογες δυσκολίες λόγω του εμπάργκο, που φαίνεται να τους αφήνει... πικρή γεύση. «Μολονότι δεν θέλω να ψωνίζω πράγματα που δεν ξέρω, και άρα δεν εμπιστεύομαι, ωστόσο τόλμησα και αγόρασα ροδάκινα άλλης προέλευσης- παρόλο που η όψη τους δεν με προσέλκυσε. Αυτό, όμως, που με απογοήτευσε ακόμα περισσότερο ήταν η γεύση τους» λέει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος του ρωσικού «Business fm».
Σύμφωνα με την ίδια, πεποίθηση των δημοσιογράφων αλλά και των πολιτών στην χώρα της είναι ότι το εμπάργκο μπορεί να κρατήσει μερικούς μήνες ακόμα «σε καμία περίπτωση όμως δεν θα ισχύσει για έναν ολόκληρο χρόνο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί».
Η Μαρίνα Λεμάεβα μεταφέρει ότι το θέμα του εμπάργκο εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στην επικαιρότητα καθώς «ο κόσμος το συζητάει σε καθημερινή βάση, θέτοντας σειρά ερωτημάτων που κάποιες φορές δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που βρισκόμαστε στην Ελλάδα».
Αγωνία για τη μετα-εμπάργκο εποχή
Στη Ρωσία, καταναλωτές και καταστηματάρχες αγωνιούν για το εάν η Ελλάδα, αφού αρθεί το εμπάργκο, θα επιστρέψει στη ρωσική αγορά ή αν θα επιλέξει να επενδύσει σε νέες αγορές, αν «θα μας γυρίσετε την πλάτη» όπως χαρακτηριστικά λέει η νεαρή δημοσιογράφος.
Ωστόσο, η ίδια δηλώνει αισιόδοξη πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί καθώς «σε όλες μας τις συνομιλίες με Έλληνες παραγωγούς, μας μεταφέρουν μεν τον προβληματισμό τους για το σοβαρό οικονομικό πλήγμα που εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά στην πλειοψηφία τους μας αναφέρουν ότι δεν θέλουν να χάσουν τις καλές σχέσεις που έχουν χτίσει με τη χώρα μας».
«Και εμείς δεν θέλουμε να χάσουμε τις καλές μας σχέσεις με την Ελλάδα και άλλες χώρες, αλλά οι πολίτες στη Ρωσία θεωρούν ότι σωστά απάντησε ο Πρόεδρος (Πούτιν) στις πολιτικές προκλήσεις που δέχθηκε η χώρα από Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες» πρόσθεσε.
Think Peach
Κατά τις επισκέψεις τους στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Επισκοπής, της Μελίκης και του Αλιάκμονα, οι Ρώσοι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Think Peach», ζητούσαν να ενημερωθούν για καλλιεργούμενες εκτάσεις, αριθμό παραγωγών, ύψος εξαγόμενων προϊόντων και οικονομικές συνέπειες από το εμπάργκο.
Συγκεκριμένη και αναλυτική πληροφόρηση θέλησαν να έχουν για τη χρήση φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες και τα συστήματα που λειτουργούν οι Έλληνες παραγωγοί προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δεν μένουν υπολείμματα στα εξαγόμενα προϊόντα, δείχνοντας την ικανοποίησή τους από τις απαντήσεις που έλαβαν.
Στη ρωσική αποστολή συμμετείχε και ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων της αλυσίδας εστιατορίων Wicked, επικεφαλής του Συνδέσμου Σεφ της Ρωσίας Γκεόργκι Μοσιάγκιν, ο οποίος -μεταξύ άλλων- επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κυρίως τα ελληνικά εστιατόρια στη Μόσχα έχουν πληγεί από το εμπάργκο και σημείωσε ότι στα ρωσικά εστιατόρια ως ελληνικό πιάτο σερβίρεται η χωριάτικη σαλάτα και το τζατζίκι, ενώ επεσήμανε ότι η ελληνική συμμετοχή στην αγορά κρασιού είναι ιδιαίτερα μικρή.
Στην αποστολή συμμετείχαν δημοσιογράφοι από το ρωσικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία 24», τη δημοφιλή ημερήσια εφημερίδα «Moskofski Consomolen» και το περιοδικό «Snob».
Επισημαίνεται ότι στην περιοχή, την οποία επισκέφθηκαν οι Ρώσοι δημοσιογράφοι, καλλιεργούνται 320 στρέμματα, που αποδίδουν 40 εκατ. κιλά με επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια και ισάριθμα συμπύρηνα.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μέσης Βαγγέλης Μπαλτζής, πάνω από το 95% των νωπών φρούτων εξάγονται στη ρώσικη αγορά, με τον μέσο τζίρο να υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος εξέφρασε την αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι με την παραγωγή ακτινιδίων που συγκομίζεται από ημέρα σε ημέρα και τόνισε ότι το ρώσικο εμπάργκο τους πλήττει σημαντικά και σε αυτή την κατηγορία των φρούτων.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)