Μετά από τα απανωτά κρούσματα, το υπουργείο Υγείας συνιστά την αποφυγή κατανάλωσης
άγριων μανιταριών, τα οποία συλλέγουν οι ίδιοι οι πολίτες. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι τα τυποποιημένα μανιτάρια, από εγκεκριμένες καλλιέργειες που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης, είναι απολύτως ακίνδυνα και ασφαλή.
Η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ποσότητα κατανάλωσης. Στην Ελλάδα φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών, αλλά κυρίως δύο είναι τα είδη που προκαλούν δηλητηρίαση, τα muscaria και phalloides. Τα συμπτώματα- έμετοι, διάρροιες, εφιδρώσεις, βραδυκαρδίες κλπ.- είναι διαφορετικής βαρύτητας, ενώ ποικίλει ο χρόνος εμφάνισής τους.
Στην περίπτωση του είδους muscaria, εμφανίζονται 2-4 ώρες μετά την κατανάλωση, ενώ για το είδος phalloides που προκαλεί και την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση, η έναρξη των συμπτωμάτων προσδιορίζεται σε 6 με 24 ώρες. Στην περίπτωση αυτή, μία ελάχιστη ποσότητα κατανάλωσης από ένα παιδί, μπορεί να είναι θανατηφόρος.
Αν δεν δοθεί άμεσα το αντίδοτο (σιλλιμπινίνη), μέσα σε 24 με 48 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν και διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας έως και ηπατική ανεπάρκεια. Κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα 80 έως 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια.