Στα σκαριά νέος Καλλικράτης; Ποιες οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών και πώς αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η χωροταξική αποκλιμάκωση. Τα "ασφυκτικά" παραδείγματα
Την όρεξη σε κατοίκους και τοπικούς φορείς που εξαρχής αντιδρούσαν στις συνενώσεις των δήμων άνοιξαν οι δηλώσεις του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για "χωροταξική αποκλιμάκωση" του Καλλικράτη. Από τον Βελβεντό Κοζάνης μέχρι τη Λέσβο κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες βλέπουν με πολύ θετικό μάτι τις δηλώσεις για αλλαγές στα όρια των δήμων, όπως αναφέρουν Τα Νέα. Ωστόσο, υπάρχουν και αιρετοί που διακρίνουν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, εάν ανοίξει το θέμα της χωροταξίας. Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών επιχειρείται να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και βρεθούν μπροστά σε σωρεία ανεξέλεγκτων αιτημάτων.
Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Πουλάκης, η πρωτοβουλία για αλλαγές στον Καλλικράτη θα γίνει μετά από διεξοδικό διάλογο και θα έχει ορίζοντα τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών διαμηνύει πως κομβικό σημείο για την προώθηση των όποιων μεταρρυθμίσεων στον Καλλικράτη είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία. "Ο Καλλικράτης ξεκίνησε χωρίς την προίκα του και γι' αυτό είχε προβλήματα" δηλώνει ο υπουργός Νίκος Βούτσης και προσθέτει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που να στηρίξει τις αλλαγές.
"Αν δεν έχει 4 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις" παραδέχτηκε. Τα παραδείγματα Με αποχή που άγγιξε το 72%, οι κάτοικοι του πρώην δήμου Βελβενδού συνέχισαν στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014 να αντιδρούν στη συνένωση στον ενιαίο πλέον δήμο Σερβιών - Βελβενδού. Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στη Λέσβο που μετά τον Καλλικράτη είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος. Μετά τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει με τον δικό του τρόπο τα προηγούμενο χρόνια στην ανάγκη να διασπαστεί εκ νέου το νησί σε περισσότερους δήμους, τη σκυτάλη έχει πάρει τώρα ο νέος δήμαρχος και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Σπύρος Γαληνός. Από το βήμα της βουλής είχε κατ' επανάληψη ζητήσει να γίνουν πέντε δήμοι στη Λέσβο. "Σας τονίζω ότι ο Καλλικράτης επέβαλε τη συνένωση 13 δήμων σε έναν και ως εκ τούτου, τα προβλήματα είναι τεράστια.
Σας αναφέρω μόνον ότι χρειάζεται πάμπολες φορές να μεταβούν υπάλληλοι για υποθέσεις του δήμου σε 73 χωριά", έλεγε τότε. Τα ίδια συμβαίνουν και στο Κιλκίς. Τη δημιουργία εκ νέου αυτόνομου δήμου Γουμένισσας ζητούν οι κάτοικοι του καλλικρατικού δήμου Παιονία Κιλκίς. Παρόμοια η κατάσταση και στον Έβρο με τους πρώην δήμους Τυχερού και Φερών. Με τον Καλλικράτη, το Τυχερό ενσωματώθηκε στο δήμο Σουφλίου, ενώ οι Φέρες βρέθηκαν να εντάσσονται στο δήμο Αλεξανδρούπολης. Η επιλογή αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις.
ΠΗΓΗ-dikaiologitika.gr