Ένας από τους κεντρικούς άξονες της δράσης του ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ στα τρία χρόνια λειτουργίας του ως Σύλλογος Κοινωνικής Δράσης είναι η ενθάρρυνση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης,
όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τουλάχιστον εντός του αστικού κέντρου, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και άμβλυνση των προβλημάτων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ηχορύπανσης και της δυσκολίας ανεύρεσης χώρων στάθμευσης.
Επιδίωξη του περιορισμού της χρήσης του αυτοκινήτου δεν είναι μόνο η εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικών πόρων, αλλά και η ομαλότερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας και η προαγωγή της δημόσιας σωματικής και ψυχικής υγείας. Με δεδομένο ότι μέχρι το 2050 ο μισός πληθυσμός της γης θα κατοικεί σε μεγάλα αστικά κέντρα, ο παραπάνω στόχος αποκτά ακόμα μεγαλύτερο νόημα και αποτελεί ανάγκη άμεσης προτεραιότητας, γι’ αυτό και περισσότερες από 1.500 Ευρωπαϊκές πόλεις οργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις την καθιερωμένη ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μετακινήσεων» ή «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΕΡΟΙΑΣ έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία ενός κεντρικού ποδηλατικού άξονα στη Βέροια, που θα ενταχθεί στη νέα κυκλοφοριακή μελέτη και θα ξεκινά από την πλατεία Ωρολογίου, θα περνάει από τη Μητροπόλεως, την Ελιάς, την Πιερίων και θα καταλήγει στο φράγμα Αλιάκμονα μέσω του χωριού Άμμος, με προοπτική αργότερα σύνδεσης του και με τη Βεργίνα δίνοντας μια νέα διάσταση αθλητικού τουρισμού.
Για τη διεκδίκηση αυτού του αιτήματος έχουμε προβεί σε μία σειρά δράσεων, εκδηλώσεων και δημόσιων παρεμβάσεων σε συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης, όπως ο Ποδηλατικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Βέροιας, η ΚΑΠΑ του Δήμου Βέροιας και το Τμήμα Τροχαίας. Συγκεκριμένα, για τρεις συνεχείς χρονιές (2012, 2013, 2014) διοργανώσαμε ποδηλατοπορεία από την πλατεία Δημαρχείου έως το Φράγμα Αλιάκμονα. Συγκεντρώσαμε επίσης, 665 υπογραφές πολιτών της Βέροιας και πετύχαμε την έκδοση ομόφωνων αποφάσεων από τη Δημοτική Κοινότητα Βέροιας και ο Δημοτικό Συμβούλιο για ένταξη του ποδηλάτου στον αστικό ιστό της πόλης, τις οποίες καταθέσαμε στον υπεύθυνο εκπόνησης της νέας κυκλοφοριακής μελέτης, τον κ. Καρεκλά και τον ενημερώσαμε για τις απόψεις μας στα πλαίσια διαβούλευσης επί των προτάσεων της κυκλοφοριακής μελέτης.
Επί της 2ης φάσης υλοποίησης, αντιμετωπίζουμε θετικά τις προτάσεις της κυκλοφοριακής μελέτης που αφορούν παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης με τοποθέτηση σηματοδοτών και δημιουργία κόμβων και διαχωριστικών νησίδων που θα προάγουν την ασφάλεια των μετακινήσεων πεζών και οχημάτων, αλλά ταυτόχρονα μας προβληματίζουν οι επισημάνσεις της Τροχαίας, οι οποίες χρήζουν ιδιαίτερης μελέτης από τις αρμόδιες Επιτροπές πριν την τελική υπογραφή της μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης δηλώνουμε καταρχήν την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε ξεχωριστό κεφάλαιο για την ένταξη του ποδηλάτου στον αστικό ιστό με χρήση των υφιστάμενων πεζοδρόμων, του λεωφορειόδρομου στην οδό Βενιζέλου και πρόβλεψη ποδηλατόδρομου στην οδό Μητροπόλεως και την οδό Πιερίων.
Το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΕΡΟΙΑΣ είναι σταθερά υπέρ ενός σύγχρονου-ευρωπαϊκού μοντέλου ανάπτυξης του εμπορικού και ιστορικού της κέντρου της πόλης μας, κάτι που σημαίνει λιγότερο κυκλοφοριακό φόρτο στο κέντρο, με μεταφορά του στους περιφερειακούς δρόμους, μειωμένη ηχορύπανση και καυσαέριο, ευκολότερη πρόσβαση σε πεζούς, ποδηλάτες, άτομα με κινητικά προβλήματα και ηλικιωμένους. Με τη δράση μας θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.