Απεργία στα δημόσια νοσοκομεία

02 Οκτ 2014

Την εικόνα υποστελέχωσης των μονάδων Υγείας του ΕΣΥ περιγράφουν οι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ), που προχωρούν σήμερα Πέμπτη 2/10 σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο στη Βουλή το μεσημέρι, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό ένα διήμερο κινητοποιήσεων.

Βασικά αιτήματα των

γιατρών είναι οι προσλήψεις και η αποκατάσταση του μισθολογίου στα προ Μνημονίου επίπεδα, ενώ οι εργαζόμενοι αντιδρούν και στην αξιολόγηση στο Δημόσιο. Σύμφωνα δε με την ΠΟΕΔΗΝ, το ποσοστό άρνησης συμμετοχής στην αξιολόγηση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ξεπερνά το 95%.

Κενή είναι μία στις τρεις οργανικές θέσεις μη ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπολογίζεται ότι έχουν αποχωρήσει 15.000 υπάλληλοι από τις μονάδες του ΕΣΥ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία έως τέλος του έτους θα αποχωρήσουν επιπλέον 5.000 εξαιτίας επικείμενων δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Αντίστοιχα, κάθε χρόνο αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης από τα δημόσια νοσοκομεία 800-1.000 γιατροί με ό,τι σημαίνει αυτό για τη λειτουργία τους. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό το παράδειγμα της Λήμνου, όπου πριν από περίπου δύο εβδομάδες παραιτήθηκε η μοναδική παθολόγος του νοσοκομείου.

.Αναφορικά με το μισθολόγιο, οι ενώσεις γιατρών έχουν ήδη καταθέσει αγωγές σε διοικητικά πρωτοδικεία -οι οποίες εκτιμάται ότι μέσα Οκτωβρίου θα έχουν φτάσει τις 50- με απώτερο στόχο αυτές να συζητηθούν τελικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι γιατροί ζητούν να αποκατασταθεί το μισθολόγιό τους, το οποίο, όπως επισημαίνουν, έχει μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προβάλλοντας τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ για ένστολους και δικαστικούς.

Επιπλέον, δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στην επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ για το αφορολόγητο της αποζημίωσης βιβλιοθήκης, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν δικαστικά με κατασχέσεις εναντίον του Δημοσίου.

Με το πρώτο Μνημόνιο καταργήθηκε αναδρομικά το αφορολόγητο για την αποζημίωση. Ωστόσο, μετά προσφυγή των γιατρών, το ΣτΕ όχι μόνο αποκατέστησε το αφορολόγητο, αλλά ζητεί από το υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει τα χρήματα στους γιατρούς (κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ ετησίως επί 10 χρόνια σε 20.000 γιατρούς).

 

kathimerini.gr

Alexandriamou.gr
Δημοσιογραφική Ενημερωτική Ηλεκτρονική Εφημερίδα
Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας