Σπεύδουν να ρυθμίσουν τα “κόκκινα” στεγαστικά
Χιλιάδες δανειολήπτες τρέχουν για διακανονισμό στις τράπεζες, ενώ στους 25.000 ανέρχεται ο αριθμός αυτών που ζητούν νέες ρυθμίσεις - Στις 3.000 οι αιτήσεις αναστολής των πλειστηριασμών ως το τέλος Ιανουαρίου
Ικανοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης και συνολικά στην κυβέρνηση προκαλεί η μέχρι στιγμής πορεία εφαρμογής του νέου νόμου για την προστασία της κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου οι αιτήσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας φτάνουν τις 3.000 σε σύνολο 65.000 κόκκινων δανείων (πρόκειται για τον αριθμό όσων δανειοληπτών έχουν ήδη εις βάρος τους αποφάσεις των δικαστηρίων) και με καταμετρημένους 25.000 δανειολήπτες οι οποίοι χαρακτηρίζονται «strategic defaulters». Δηλαδή δανειολήπτες με ικανότητα πληρωμής βάσει των εισοδημάτων τους, οι οποίοι όμως, εντασσόμενοι στο προηγούμενο πλαίσιο, δεν αποπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους.
Συγκεκριμένα, μετρήσεις των τραπεζών δείχνουν πως ήδη από τις αρχές του έτους χιλιάδες είναι οι κόκκινοι δανειολήπτες στέγης που έχουν σπεύσει να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους και να διαπραγματευτούν ένα πιο ήπιο, αλλά υπαρκτό πλαίσιο πληρωμών με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Ηδη σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank φέρονται να έχουν απευθυνθεί πάνω από 10.000 πολίτες οι οποίοι δείχνουν διατεθειμένοι να βρουν λύση και να αρχίσουν με κάποιον τρόπο να πληρώνουν, ενώ ο αριθμός αυτός, σύμφωνα πάντα με τις πηγές μας, θα μεγαλώσει αρκετά ακόμα.
Πρόκειται για πολίτες οι οποίοι κατά μέσο όρο έχουν επιβάρυνση με 2,8 δάνεια ανά άτομο, καθώς δεν πρέπει να λησμονούμε πως η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων αφορούσε το ίδιο το δάνειο για την κατοικία, ένα επισκευαστικό και κατόπιν ένα καταναλωτικό που αποσκοπούσε σε πρόσθετες αγορές γύρω από τη στέγη.
Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης ανεβάζουν τον τελικό αριθμό αιτήσεων για προστασία από τους πλειστηριασμούς στις 6.000 - 7.000, μέγεθος πολύ χαμηλότερο των όσων αναμενόταν και φυσικά του θορύβου που πριν από τη ρύθμιση είχε προκληθεί. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε πως η ημερομηνία λήξης των αιτήσεων για την ασυλία αυτή είναι η 28η Φεβρουαρίου 2014.
Πολιτικές που αποδίδουν «βλέπει» το ΥΠΑΝ
Στο υπουργείο Ανάπτυξης πάντως, και ειδικότερα στο επιτελείο του υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη, δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ροή που μέχρι στιγμής καταγράφεται τόσο σε ό,τι αφορά όσους σπεύδουν να τα βρουν βάσει συνεννόησης με τις τράπεζες όσο και όσους αιτήθηκαν και συνεχίζουν να αιτούνται προστασία και αναστολή από τους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του υπουργείου, «μία ακόμη νομοθετική μας πρωτοβουλία που αρχικά συγκέντρωσε αντιδράσεις φαίνεται να είναι επωφελής, καθώς πολίτες με εισοδήματα που “κρύβονταν” πίσω από την προηγούμενη κατάσταση οδηγούνται στο να πληρώσουν. Αυτή η πολιτική είναι η τρίτη, μετά το άνοιγμα των καταστημάτων της Κυριακές και την επιμήκυνση των εκπτώσεων, που, παρά τις αντιδράσεις, λειτούργησε στη βάση», τονίζουν. Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή δίνει την ευκαιρία στον αρμόδιο υφυπουργό κ. Θανάση Σκορδά να ξεκινήσει επαφές και για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων στο πρότυπο που ακολουθήθηκε με την πολιτική των πλειστηριασμών.
Σχέδιο και για τα "κόκκινα" δάνεια των επιχειρήσεων
Την ώρα που η πολιτική για τους πλειστηριασμούς φαίνεται να αποδίδει τους πρώτους καρπούς της, παρέμβαση με βάση το ιρλανδικό μοντέλο (σ.σ.: σχετικά γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα), εκτός από τους ιδιώτες, ετοιμάζεται και για τις επιχειρήσεις. Ο λόγος για τις περίπου 800.000 μικρομεσαίες «κόκκινες» επιχειρήσεις που έχουν δάνεια ύψους πέριξ των 60 δισ. ευρώ. Αν και η αρχική πρόταση ήταν να δημιουργηθεί ανεξάρτητη αρχή η οποία θα αγοράσει όλα τα «κακά» δάνεια των τραπεζών και θα είναι υπεύθυνη για την είσπραξή τους, όλα δείχνουν πως το θέμα θα διευθετηθεί από το νέο Συμβούλιο Διαχείρησης Ιδιωτικού Χρέους που το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εισηγηθεί και θα λειτουργήσει στο β’ εξάμηνο του έτους. Οι αρχικές σκέψεις είναι η είσπραξη των μηνιαίων δόσεων να είναι υποχρεωτική για τον δανειολήπτη καθώς τα χρήματα θα δεσμεύονται απευθείας από το λογιστήριο της εταιρείας ή της επιχείρησης όπου εργάζεται, με προγράμματα όμως διευκολύνσεων που ήδη μελετώνται σε συντονισμό με τις τράπεζες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν σενάρια κουρεμάτων έως και κατά 30% ή 40% του αρχικού δανείου, που θα συνδέονται με τις αξίες ακινήτων των επιχειρήσεων.
Πηγή: newmoney.gr