Παράλληλα, καθώς στις εορταστικές προσφορές των τραπεζών, οι
πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες έχουν βασικό ρόλο, είναι λογικό οι επιτήδειοι να στρέφονται στο πλαστικό χρήμα. Ειδικά στα «αφύλακτα» ATM, αυτά που βρίσκονται δηλαδή εκτός των τραπεζικών καταστημάτων –όπου και είναι πιο εύκολο να παγιδευτούν- όσοι θέλουν να κάνουν συναλλαγές θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας, προκειμένου να μην βγουν «ξινές» οι διακοπές τους.
Και, καθώς το Πάσχα πολλές συναλλαγές γίνονται εκτός αστικού ιστού, σε σημεία όπου υπάρχουν ΑΤΜ τοποθετημένα δίπλα σε σούπερ μάρκετ, σε φαρμακεία, ακόμα και σε πλατείες, το να παγιδεύσει κανείς τα μηχανήματα αυτά είναι σαφώς πιο εύκολο.
Διαστάσεις μάστιγας Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι τραπεζίτες, το τελευταίο διάστημα η e-απάτη έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας, καθώς ξένοι αλλά και Ελληνες αναζητούν νέους τρόπους για να «παγιδέψουν» ανυποψίαστους πελάτες και να αποσπάσουν είτε χρήματα είτε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Κάθε χρόνο, η λεία της ηλεκτρονικής απάτης ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ περίπου, παρουσιάζει όμως ανοδικές τάσεις, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους τραπεζίτες. Μάλιστα, πέραν των ΑΤΜ, σημαντική έξαρση παρατηρείται και στην ηλεκτρονική τραπεζική, όπου και εκεί οι επιτήδειοι αναζητούν και βρίσκουν νέους τρόπους για να κλέβουν χρήματα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Χαρακτηριστικό της αύξησης που σηµειώνεται στην ηλεκτρονική απάτη είναι η καινοτομία την οποία επιδεικνύουν οι σπείρες των απατεώνων. Πρόσφατα, συνελήφθη ομάδα κακοποιών η οποία παγίδευε µε ειδικές µεταλλικές τάπες ΑΤΜ τραπεζών. Τα µέλη της συµµορίας, που δρούσαν νυχτερινές ώρες, τοποθετούσαν ειδικές µεταλλικές τάπες στις εξόδους χρηµάτων των µηχανηµάτων αυτόµατης ανάληψης.