Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Organizational Behavior and Human Decision Processes. Στο πρώτο μέρος μια ομάδα στελεχών κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια για δύο εβδομάδες καθημερινά. Αυτά αφορούσαν τη χρήση smartphones για επαγγελματικούς λόγους και το χρόνο που αφιέρωναν στη συγκεκριμένη διαδικασία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενασχόληση με αυτά το βράδυ (μετά τις 21.00) σχετιζόταν με έλλειψη ύπνου και κατά συνέπεια με αίσθημα κούρασης το πρωί και κακή απόδοση στη δουλειά.
Στο δεύτερο μέρος της έρευνας οι ειδικοί απευθύνθηκαν σε εργαζόμενους από διαφορετικούς τομείς, στους οποίους έκαναν αντίστοιχες ερωτήσεις. Επιπλέον όμως ζήτησαν πληροφορίες για τη χρήση και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών (tablets, υπολογιστές, τηλεόραση). Τα συμπεράσματά τους ήταν ανάλογα με εκείνα που αφορούσαν το γκρουπ των στελεχών. Η μόνη διαφορά, απ” ό,τι φάνηκε, ήταν ότι τα smartphones συνδέονταν σε μεγαλύτερο βαθμό με την έλλειψη ύπνου απ” ό,τι η τηλεόραση ή o υπολογιστής.
«Τα smartphones λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να διαταράσσουν τον ύπνο» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ράσελ Τζόνσον, επίκουρος καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Επειδή μας κρατούν σε εγρήγορση αργά το βράδυ, είναι δύσκολο να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε ήρεμοι».ο