Οι περισσότερες φορολογικές δράσεις περιλαμβάνονται στο κείμενο της επικαιροποιημένης συμφωνίας με την τρόικα, ορισμένες εκ των οποίων και ως προαπαιτούμενες. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι θα αλλάζει σημαντικά το σύστημα ΦΠΑ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα έχει δεσμευθεί στους πιστωτές μας για αναθεώρηση του συστήματος ΦΠΑ, το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2015.
Οπως αναφέρει και η Καθημερινή, οι αλλαγές που προωθούνται θα προβλέπουν:
1. Απαλλαγή από τον ΦΠΑ
Υποχρεωτικό ελάχιστο όριο για την εγγραφή μικροεπιχειρήσεων σε καθεστώς ΦΠΑ.
Δημιουργία ειδικής μονάδας για την παρακολούθηση των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ,
Εκκαθάριση του μητρώου ΦΠΑ από τις ανενεργές επιχειρήσεις.
Δημιουργία μονάδας με αρμοδιότητα τον εντοπισμό περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμού δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.
Δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ
Κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ.
2. Σχέδιο δράσης για την είσπραξη των οφειλών
Το τμήμα της είσπραξης οφειλών οι εισπρακτικοί μηχανισμοί των εφοριών και των ασφαλιστικών Ταμείων θα λειτουργούν ως μία μονάδα με στόχο την είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
3. Συμψηφισμός χρεών
Η διάταξη θα επανέλθει στο σχέδιο νόμου του Απριλίου και θα προβλέπει τον συμψηφισμό του ΦΠΑ που οφείλουν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο με τον ΦΠΑ που χρωστούν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης στις επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα ο συμψηφισμός γινόταν αποκλειστικά και μόνο για οφειλές ΦΠΑ ιδιωτών με απαιτήσεις ΦΠΑ από τον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία και φορείς της κεντρικής διοίκησης).
Με τις προωθούμενες διατάξεις ο ΦΠΑ που οφείλουν στο Δημόσιο οι επιχειρηματίες θα μπορεί να συμψηφίζεται και με τα ποσά ΦΠΑ που χρωστούν στις επιχειρήσεις οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, οι ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα νοσοκομεία, και άλλοι φορείς.