Η γρίπη αν και είναι βαριά ίωση σπάνια εμφανίζει επιπλοκές σε υγιή άτομα, ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε
ασθενείς με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, ή τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικ.
Μερικές από τις πιο συνηθισμένες επιπλοκές της γρίπης είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό, ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, οι κρίσεις άσθματος, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας και του διαβήτη.
Σε σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, ο Αθανάσιος Τσάκρης, καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ προτείνει τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου.
Οπως αναφέρει, για την πρόληψη της γρίπης, είναι σημαντικό το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους ιδιαίτερα με άτομα που έχουν συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού. Επίσης σημαντική είναι η τόνωση του αμυντικού συστήματος με την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την αποφυγή παθητικού και ενεργητικού καπνίσματος, τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, τον επαρκή ύπνο και την αποφυγή ψυχολογικών επιβαρύνσεων.
Αναφορικά με τη θεραπεία της γρίπης, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου, ιδιαίτερη σημασία έχει η έγκαιρη χορήγηση αντιγριπικών φαρμάκων, αφού μειώνει τη διάρκεια της λοίμωξης και την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη και ανάγκης για νοσηλεία. Τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη γρίπη, οπότε η λήψη τους δε συνιστάται.
Ωστόσο, επειδή η αποφυγή μετάδοσης της γρίπης δεν επαρκεί για να εξαλείψει το πρόβλημα, είναι επιτακτικός ο εμβολιασμός με το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο, που αποτελεί τον σημαντικότερο τρόπο πρόληψης της γρίπης διεθνώς, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.