Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 86,5 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει τον «πιλότο» πάνω στο οποίο θα στηριχτεί η μελέτη για την πλήρη αντικατάσταση στη συνέχεια των 7 εκατ. μετρητών χαμηλής τάσης της ΔΕΗ, κόστους άνω των 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του ΔΕΔΔΗΕ:
60 χιλιάδες μετρητές θα εγκατασταθούν στον Νομό Ξάνθης
80.000 στα νησιά Λέσβο, Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο
20.000 στη Λευκάδα
7.000 στην Αττική
3.000 στην Κεντρική Μακεδονία.
30.000 μετρητές στα νησιά Σαντορίνη, Μήλο και Κύθνο.
Το έργο που ανατίθεται με το «κλειδί στο χέρι», ο ανάδοχος θα αναλάβει να εξοπλίσει και να λειτουργήσει κέντρο τηλεμέτρησης για 300.000 ανεξάρτητα σημεία μέτρησης, που θα αποτελεί την «καρδιά» του συστήματος. Το κέντρο θα έχει συνεχή επικοινωνία με τους «έξυπνους» μετρητές με τεχνολογίες μετάδοσης δεδομένων LPG και CPRS (ασύρματη τεχνολογία 2 G ή 3 G).
Στα άμεσα πλεονεκτήματα των «έξυπνων» μετρητών περιλαμβάνεται η ελαχιστοποίηση των επισκέψεων υπαλλήλων - καταμετρητών στους πελάτες της ΔΕΗ, περιορίζοντας σημαντικά το αντίστοιχο κόστος, η ακριβής τιμολόγηση, η άμεση ενημέρωση των καταναλωτών για στοιχεία της κατανάλωσής τους, καθώς και η δυνατότητα άμεσης επιλογής και αλλαγής προμηθευτή και άμεσης διαδοχής και επανασύνδεσης καταναλωτή.
Για τον καταναλωτή, οι «έξυπνοι» μετρητές θα αλλάξουν ριζικά τη μέχρι σήμερα σχέση του με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Με μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο θα ειδοποιείται για την κατανάλωση που έκανε ή για προγραμματισμένες διακοπές, βλάβες καθώς και τυχόν παραβιάσεις μετρητή, ενώ μέσω του Διαδικτύου θα έχει πρόσβαση σε ιστορικά στοιχεία της κατανάλωσής του για διάστημα 24 μηνών πριν. Πρόσβαση στα παραπάνω στοιχεία θα έχει και μέσω μικρής οθόνης που θα εγκατασταθεί στο εσωτερικό του σπιτιού του και θα είναι συνδεδεμένη με τον μετρητή.