Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΗΡΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ
Σε βελτιωτικές κινήσεις στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών με αιχμή των αλλαγών την καθολική απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων προχώρησε η κυβέρνηση, υπό τον φόβο μήπως «φουντώσουν» οι αγροτικές κινητοποιήσεις
με αποκλεισμούς οδικών δικτύων; Ωστόσο, οι αγρότες δεν φαίνονται ικανοποιημένοι ούτε από τις διορθωτικές κινήσεις της κυβέρνησης, επιμένοντας ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν απαντούν στα βασικά αιτήματα των αγροτών και δηλώνουν
ότι συνεχίζουν κανονικά τον αγώνα τους
Ειδικότερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του πρωθυπουργού
Αν. Σαμαρά, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρη, του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Κανένας αγρότης δεν υποχρεούνται να τηρεί βιβλία. Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία.
2. Οι αγρότες που είχαν ακαθάριστα έσοδα άνω των 15.000 ευρώ ή εισέπραξαν ποσά άνω των 5.000 ευρώ από άμεσες ενισχύσεις, το προηγούμενο έτος υποχρεούνται να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια, αποδείξεις κ.λπ.) για τις εισπράξεις που πραγματοποιούν από τις πωλήσεις των προϊόντων τους.
3. Οι αγρότες με ακαθάριστα έως 15.000 ευρώ θα λαμβάνουν δελτίο αγοράς κατά την πώληση των εμπορευμάτων. Επί του ετήσιου ακαθάριστου ποσού θα αμβάνουν επιστροφή ΦΠΑ 6%.
4. Για τα πέντε πρώτα χρόνια υπαγωγής τους στο νέο σύστημα, οι αγρότες απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Επίσης απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος και οι αγρότες που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.
5. Όλοι οι αγρότες θα έχουν την υποχρέωση υποβολής μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, στο τέλος του έτους. Οι αγρότες με ακαθάριστα έσοδα έως 15.000 ευρώ θα πρέπει να αναγράφουν στη δήλωση αυτή μόνο τον ετήσιο τζίρο τους, προκειμένου να υπολογίζεται επ' αυτού η επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται. Όσοι έχουν τζίρο άνω των 15.000 ευρώ θα πρέπει να καταχωρίζουν, στην ετήσια δήλωση ΦΠΑ, τόσο τα έσοδα όσο και τα έξοδά τους. Εάν η διαφορά μεταξύ ετησίων εσόδων και ετησίων δαπανών είναι θετική, η δήλωση ΦΠΑ θα είναι χρεωστική, οπότε θα υποχρεούνται να αποδώσουν τον ΦΠΑ που αναλογεί στη διαφορά αυτή. Εάν η διαφορά εσόδων-δαπανών είναι αρνητική, η δήλωση θα είναι πιστωτική, οπότε θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν επιστροφή του ΦΠΑ που αναλογεί στη διαφορά αυτή.
6. Όλοι οι αγρότες θα πρέπει να υποβάλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών. Οι καταστάσεις για τα έξοδά τους θα υποβάλλονται μια φορά στο τέλος του έτους αντί ανά τρίμηνο ή μήνα που προβλέπεται για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών θα πρέπει πάντως να τις υποβάλουν ηλεκτρονικά κάθε μήνα, εφόσον τον προηγούμενο μήνα έχουν πραγματοποιήσει εισπράξεις από τις πωλήσεις των προϊόντων τους.
7. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).
8. Οι Ομάδες και οι Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά τον χρόνο.
9. Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς από φέτος θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) μειωμένη στο 27,5% από 55% που ισχύει για τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Δύο «ευνοϊκές» συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για αγρότες
Ευνοϊκές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις προωθεί για τους απασχολούμενους στον αγροτικό τομέα το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης καi Πρόνοιας. Νομοσχέδιο του Γιάννη Βρούτση που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας προβλέπει:
«Σύνταξη γήρατος από τον ΟΓΑ για όσους συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα και το 62ο έτος της ηλικίας τους. Όταν ο ΟΓΑ είναι τελευταίος ασφαλιστικός φορέας, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ ή αν ο ΟΓΑ δεν είναι αρμόδιος για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, η αίτηση συνταξιοδότησης δεν διαβιβάζεται σε προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα, πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας».
«Οι απασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, οι οποίοι εντάσσονται στα επενδυτικά προγράμματα για την αγροτική ανάπτυξη (όπως αγροτουρισμός, αγροβιοτεχνία) στο πλαίσιο των Κανονισμών της Ε.Ε και χρηματοδοτούνται για το σκοπό αυτόν, εξαιρούνται από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ για όσο χρόνο διαρκεί η υποχρεωτική παραμονή τους στο πρόγραμμα.
www.imerisia.gr/