επωφεληθούν από τις νέες ρυθμίσεις των τραπεζών που έβαλαν μπρος τα σχέδια για να ξεπαγώσουν οι πληρωμές των δανείων.
Τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, εκείνα που δεν εξυπηρετούνται δηλαδή, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται, ξεπερνώντας τα 33 δισ. ευρώ και έτσι οι τράπεζες, σύμφωνα δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», προχωρούν σε ρύθμιση ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να αποπληρώνει το δάνειό του ο καταναλωτής.
Ηδη από τον Ιούνιο, καταναλωτές δέχονται κλήσεις από υπαλλήλους των τραπεζών που τους ενημερώνουν για το πώς μπορούν να έΜε τηλεφωνικές κλήσεις οι τράπεζες καλούν τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια καθώς και πιστωτικές κάρτες, ακόμα και για ποσά που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Προσφέρουν ελκυστικά πακέτα διακανονισμού, που περιλαμβάνουν πάγωμα δόσεων, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και μείωση επιτοκίων.
Ακόμη και όσοι έχουν υπόλοιπο δανείου ή χρέη στις τράπεζες που δεν ξεπερνούν τα 1.000 μπορούν να επωφεληθούν από τις νέες ρυθμίσεις των τραπεζών που έβαλαν μπρος τα σχέδια για να ξεπαγώσουν οι πληρωμές των δανείων.
Οι τράπεζες δίνουν πλέον στους δανειολήπτες τις εξής τρεις επιλογές:
Οι δανειολήπτες μπορούν να προχωρήσουν σε πάγωμα των δόσεων από 6 ως και 12 μήνες. Σημειώνεται ωστόσο, ότι στη λήξη της περιόδου κατά την οποία δεν πληρώνει δόσεις οι τόκοι κεφαλαιοποιούνται.
Μια άλλη επιλογή που δίδεται στον δανειολήπτη είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Με τον επιπλέον χρόνο το ποσό της δόσης μειώνεται δραματικά και έτσι ο δανειολήπτης διευκολύνεται ωστόσο σε βάθος χρόνου και με την επιμήκυνση ο καταναλωτής επιβαρύνεται με περισσότερους τόκους.
Επίσης, οι τράπεζες δίνουν και μια τρίτη επιλογή. Αν ένας καταναλωτής έχει μια κάρτα με χρέος ύψους 1.000 και επιτόκιο 16%, οι τράπεζες τον ενημερώνουν πως μπορεί να το ρυθμίσει μετατρέποντας την κάρτα σε καταναλωτικό δάνειο με μικρότερο επιτόκιο. Πάντως, ανάλογα με το οφειλόμενο ποσό η τράπεζα για να κάνει αυτή τη μετατροπή ζητά να γίνει προσημείωση κάποιου ακινήτου.